Няма да има никакви ограничения за пътуване на български граждани към Турция. Това каза посланик Сюлейман Гьокче по време на пресконференция в Турското посолство в София по повод обявеното извънредно положение в южната ни съседка.

Той обясни, че това не е военно положение, а извънредно положение във връзка с работата на властите.

Гьокче бе категоричен, че няма да има ограничения и ще бъде гарантирана свободата на движението на входа и на изхода.

Може да посещавате всяко място, което желаете. Това е една административна мярка”, заяви дипломатът и уточни, че мярката позволява на публичните агенции и държавните институции да намират улики и връзки за извършилите на военния преврат.

В Анкара застреляли шофьор, неподчинил се на заповед, предупреждава Външно

В Анкара застреляли шофьор, неподчинил се на заповед, предупреждава Външно

Не пътувайте за Турция, настоятелно препоръчва Външно

Той увери, че мярката няма да се отрази на туристическия и икономическия живот в страната и изтъкна, че парламентът и вестниците продължават да работят.

Посланик Гьокче информира, че очаква парламентът на Турция да гласува въвеждането на извънредното положение на свое заседание днес.

Според него опитът за военен преврат е излязъл извън традиционното определение за пуч, тъй като е бил атакуван парламента, президентската институция и е имало стрелба срещу цивилни граждани.

Турският посланик заяви: „Много бързо се разбра, че това е една организирана терористична кампания. Извършителите стреляха по своите собствени сънародници, предадоха своите командири и бомбардираха парламента, други публични сгради, офисът на президентството и се опитаха да атакуват президента, който по това време бе в курорта Мармарис”.

Гьокче заяви, че въпреки, че информацията се променя, досега са задържани и идентифицирани 24 заговорници, 50 ранени заговорници също са били хванати. „Операциите продължават – защото постъпват нови доказателства”, каза още той.

81 са загиналите цивилни полицаи, а 165 са загиналите цивилни граждани. Повече от 1500 души са ранени, 150 от тях сериозно. Осем души се опитаха да избягат в Гърция с военен хеликоптер  - поискахме тяхната екстрадиция, потвърди още Н. Пр. Гьокче.

На въпрос дали Турция иска да продължи по пътя към членството си в ЕС, посланикът заяви, че това е малко риторичен и спекулативен въпрос. Краткият ни отговор е „да”. „Историята на Турция с ЕС е дълга. Турция е страна, съучредител на Съвета на Европа и член на НАТО от 60 години вече”, каза посланик Гьокче.

Посланикът посочи, че много хора са били задържани, други уволнени, трети арестувани и подчерта, че уволненията стават с административна заповед. „Вече има и губернатори, учители, хора от академичната общност”, коментира посланикът на Турция у нас.

Той уточни, че задържането става от полицията с позволение на офиса на прокурора за определен период от време, като арестът става само със заповед на съда. Според него темата се измествала и вместо да се говори какво се е случило с този преврат, хората започнали да говорят за последствията – арестите и задържаните.

Гьокче заяви, че превратът е бил насилствен акт, който има за цел не само да свали правителството, но и да завладее цялата държава. „Това пак ни води в един сериозен разговор за тази организация на Фетхуллах Гюлен. Те действат от около 40 години. През това време са отгледали едно поколение от хора, които са минали през техните школи. Има силни доказателства за това и ние подозираме, че времето на този преврат е свързано именно с водените разследвания”, обясни той.

Посланикът изтъкна в изказването си пред медиите, че именно организацията на Фетхуллах Гюлен е в основата на преврата и посочи, че хората, изиграли ролята на гръбнак, вече са заловени. По думите му срещу тях са започнали законови процедури.

Положението е спокойно, общественият ред е възстановен, но независимо от това поради сериозните неща, които се случиха, всеки турски гражданин остава нащрек срещу евентуални терористични атаки”, заяви турският посланик у нас. Той изтъкна, че присъдите  ще бъдат определени от турските съдилища и заяви, че трябва да няма съмнение, че процесът ще бъде проведе при пълно зачитане на фундаменталните човешки права и свободи.

„Турският народ показа солидарност, изправиха се храбро срещу танковете и поискаха да им бъдат възстановени демократичните права”, заяви още Гьокче. Той увери, че турската съдебна система функционира при пълно съблюдаване на Конвенцията за човешките права на ООН.

На въпрос, свързан с изказване на посланика, че в България има такива училища, свързани с Фетхуллах Гюлен, след като председателят на ДАНС вчера е казал, че нямат информация за подобни, дипломатът заяви: „Нали не очаквате да правя противоречиви изявления към българските власти, ще бъде твърде непочтително и бих отклонил всякакви коментари. Това, което казах, съм го казал”.

Все пак той уточни, че въпросните училищата като цяло създават строга йерархия и структура, която можело да бъде пусната в действие, когато е необходимо. „Доста хора са потвърдили в своите показания, става дума за хора, които са представители на съдебната власт, че те са действали по заповеди”, посочи посланик Гьокче.

Относно декларацията на българския президент Росен Плевнелиев, в която се изказват сериозни притеснения за влизане в една безкрайна спирала от репресии в Турция, посланикът заяви, че не я е виждал, но ще се запознае с нея. Той коментира, че вероятно става въпрос за човешките права, които трябва да бъдат съблюдавани и посочи, че всички партньори на Турция са изказали такива притеснения, заклеймявайки преврата.
Посланик Гьокче увери, че човешките права и свободи ще бъдат зачитани по конституционния ред, съблюдавайки международните закони.
„Приветствам направените изявления. Това са изявления с добри намерения”, коментира още той.

На въпрос за отговорността на властта, отправила призива в нощта на преврата гражданите да излязат, за да демонстрират, посланикът на Турция, изтъкна, че не може да коментира действията на политическата власт при тези извънредни обстоятелства. „Турският народ научи еднозначно как да се противопостави на един опит за преврат”, заяви Гьокче и допълни, че в Турция гражданското общество е много силно. „Нека то само се справи с това”, заяви посланикът и призова заключенията да се правят след това, когато всичко стане ясно.

„Медиите в Турция изиграха много голяма роля в предотвратяването на този преврат”, заяви турският посланик у нас.

Относно бежанския проблем той изтъкна, че България е много важен съсед на Турция.

Представете си за миг, ако заговорът беше успял и връх бяха взели хаосът в обществото. Какво щеше да се случи тогава, не знам отговора на това, но всички би трябвало да сме обезпокоени”, коментира турският посланик. Той отбеляза, че стабилността е от голямо значение, както и опазването на конституционния ред.

Турският посланик отклони коментара за евентуалното връщане на смъртна присъда в Турция с думите, че не би могъл да коментира. „Това трябва да се дискутира много интензивно, но не сме стигнали още до този момент”.

Относно опасенията на българските политици, че президентските избори в Турция трябва да бъдат отменени, посланикът бе категоричен, че не споделя тези опасения. „Това няма нищо общо с президентските избори, туристическите посещения. Дори в момента има милиони туристи в Турция, включително български граждани.

Фундаментална отговорност на всяка страна, включително на Турция, е да осигури безопасност и свобода на всички граждани”, заяви той.