На 07 януари е направен обратен превоз към Италия на установен незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил. Това стана възможно в резултат на координация и взаимодействие на Националния координационен център към МОСВ с компетентните органи на страните по транспорт и местоназначение, както и с Oкръжна прокуратура Видин, ОД на МВР и Главна дирекция "Гранична полиция".

През м. май 2020 г. е подаден сигнал от ГКПП Дунав мост 2 - Видин за превоз на въпросната фирма, извършена е проверка от страна на РИОСВ-Монтана, при която е установен незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил. Получател е българското дружество И.Р.Г., а отпадъците са с произход от Италия.

Над 120 тона достигна откритото количество незаконно загробен боклук край Червен бряг

Над 120 тона достигна откритото количество незаконно загробен боклук край Червен бряг

1/3 от общото количество заровен отпадък е собственот на братя Бобокови

В хода на разследването е уточнен вида на внесените отпадъци (абсорбенти, кърпи за изтриване, филтърни материали и предпазни облекла), които съгласно документите, придружаващи превоза би следвало да са текстилни материали. Дружеството-получател на отпадъците, находящо се в с. Горник, община Червен бряг, има наложена през м. април 2020 г. принудителна административна мярка от директора на РИОСВ-Плевен. Отпадъците са съхранявани и охранявани на терен на Пътна полиция на ОД на МВР-Монтана.

За периода от създаването на НКЦ като оперативна работна група до края на м. ноември на 2020 г. нерегламентираните превози на отпадъци в процентно съотношение са намалели от 11,62% на 2,85%.

Върнахме пореден тир с отпадъци на Италия

Върнахме пореден тир с отпадъци на Италия

Това съобщиха от МОСВ

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г, когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая.

През февруари миналата година страната ни върна на Италия 28 контейнера с боклук. 127 контейнера бяха открити на пристанището Варна-запад.

През януари вносен италиански боклук бе открит и на пристанището в Бургас.