Как да сме конкурентноспособни като цените на електроенергия са 73 % по-високи от тези в Германия, за която нашата индустрия генерира най-голям износ. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев на пресконференция на Асоциация "Хидроенергия" и Сдружение на производителите на екологична енергия.

Велев е категоричен, че не може да се говори за дефицит, когато разполагаме с над 10 000 МВт мощности, а реалното потребление варира между 3 000 и 5 000 МВт. Този дефицит е изкуствено създаден, което води до огромни разходи на индустрията за електроенергия и я прави неконкурентоспособна.

"През първата декада на август ТЕЦ Марица Изток 2 работеше с два от своите осем блока, разполагайки с персонал в пъти повече от необходимия за поддръжка на активните блокове. За всеки от работещите над 2000 работници и служители, които работят по два часа на ден при един такъв режим домакинствата и бизнесът плащат по над 4000 лева месечно.

От друга страна високата цена на тока се обуславя и от факта, че сме свързани с гръцкия пазар, който е и най-скъпият пазар в Европа по дефиниция. Направихме го преди да се свържем с румънския, откъдето можем да се свържем и с европейския, въпреки енергичната съпротива на работодателските организации това да се случи.

ИТН против правенето на пиар от "Марица-изток"

ИТН против правенето на пиар от "Марица-изток"

Партията е притеснена за енергийното сърце на България

Заради правни недомислици и поредните неслучайни действия над 250 ВЕЦ-а, генериращи най-чистата и евтина енергия в страната, са изправени пред риск от спиране", сподели Васил Велев. Според Велев това не са никак малки мощности, а стотици мегавати, които балансират електросистемата и фактор за поддържане на по-ниска цена на електроенергията. Председателят на АИКБ коментира, че задачата на управлението на енергетиката не е да създава условия, при които няколко енергийни олигарси да спечелят много пари, а обществото да плаща огромни сметки и индустрията да губи конкурентоспособност. Десетки големи предприятия и десетки хиляди служители са принудени да спрат работа, защото високите сметки за ток ги водят неминуемо към фалит.

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Бизнесът изправен пред китайска стена в енергетиката

"Ситуацията е изкуствено създадена - пускат се манипулативни оферти през нощта за покупка на ток на принципа "не по-малко от 300 евро на Мвт/ч", което показва, че цената изкуствено се изкривява. Оферти "купувам само над тази висока цена" очевидно манипулират цената, за да се манипулира кривата на търсене и равновесната точка. Председателят на АИКБ сподели, че в резултат и на такава правна несигурност от България за последните 11 години са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени едва 13 млрд. евро.