От централата на БСП съобщиха, че членове на градската организация на партията са събрали подписка с призив Националният съвет на БСП да предприеме необходимите действия за налагане на наказание на председателя на Градския съвет на БСП-София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов.

Като причина за това е посочено "участието на общински съветници на БСП-София в скандалната сделка за осветлението в столицата, разкрита от Борис Бонев, участието им в избора на председател на Общинския съвет на София от ГЕРБ, неглижирането на дейността на градската организация, както и фактът, че Градският съвет на БСП-София не заседава редовно и взима решенията еднолично".

От БСП допълват, че инициаторите на подписката "призовават задкулисието в градската организация на партията да спре".

БСП-София иска от Нинова да се въздържа от гонене на врага с партиен билет

БСП-София иска от Нинова да се въздържа от гонене на врага с партиен билет

Решението за процедура по изключване на Кирил Добрев е безотговорно

По късно от Градския съвет на БСП-София окачествиха тази информация като подвеждаща и невярна.

"Редица медии са получили съобщение от пресцентъра на "Позитано" 20, което се позовава на позиция на Градския съвет на Софийската организация на БСП, свързана с председателя ѝ Калоян Паргов. Официално и категорично заявяваме, че Градският съвет на БСП - София не е разглеждал и не е приемал подобна позиция", подчертават от БСП-София. 

 Калоян Паргов оглави предизборния щаб на БСП – София

Калоян Паргов оглави предизборния щаб на БСП – София

Това стана ясно по време на първия онлайн пленум в партията

Малко по-късно стана ясно, че Изпълнителното бюро на НС на БСП свиква неприсъствено заседание на Националния съвет на БСП за приемане на решение за санкциониране на Калоян Паргов. Той е уведомен с изрично писмо и е изискано до началото и по време на провеждане на неприсъственото заседание на НС на БСП да изрази становище по мотивите.

Предложението на ръководството е да му се наложи мярка за партийно въздействие "временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година".

Сред нарушения на лидера на софийското БСП са системно нарушение на чл.27, ал.5 от Устава на БСП - несвикване на заседания на ГС на БСП София повече от два месеца.

Той е обвинен във фалшифициране на подписи на членове на ГС на проведеното на 27.01.2022 г. и 28.01.2022 неприсъствено заседание на ГС на БСП София. Паргов не е предоставил информация на членовете на градския съвет от проведеното заседание, а съгласно устава на партията партийните членове имат право да получават информация от партийните органи за тяхната дейност, да обсъждат работата и поведението на членовете, органите и организациите на партията и да участват в контрола на тяхната дейност.

Паргов водил политика повече от две години, в качеството му на председател на групата съветници на БСП в СОС и председател на ГС на БСП София, която противоречи на решенията на градската конференция и др. органи на партията.

Председателят на СОС бил избран с гласове на БСП, а Паргов прикривал злоупотребите на ГЕРБ при организиране на обществени поръчки - обществена поръчка с предмет "Поддържане на паркове и градини, зелени площи към транспортни трасета и дървесни насаждения за 2019-2021", въпреки внесения сигнал от съветници от групата на БСП в СОС; обществена поръчка за уличното осветление на столицата, за която изнесе информация общинският съветник Борис Бонев; осигуряване на мнозинство на управляващите в заседания на СОС чрез неучастие в гласуването; гласуване на последната лятна сесия на СОС през 2021г. за "харизване" на четири общински стадиона на близки до ГЕРБ фирми.

Действията на председателят на ГС на БСП София Калоян Паргов водят до прогресивно спадащите авторитет и влияние на градската партийна организация на БСП в столицата, аргументира се ИБ на БСП.

Станишев вън от Националния съвет на БСП
Обновена

Станишев вън от Националния съвет на БСП

Крум Зарков е спечелил най-много подкрепа

Припомняме, че в края на миналата година Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев - един от отявлените критици на ръководството на партията в лицето на Корнелия Нинова. През януари 2021 г. пък от партията беше изхвърлен Георги Гергов, отново след конфронтации с Нинова. Сериозно сътресение в БСП имаше и още през септември 2020 г., когато шестима депутати напуснаха парламентарната група на "БСП за България" - Красимир Янков, Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Николай Иванов и Георги Андреев. Тогава петима от тях напуснаха и партията, като само Жаблянов остана член на БСП.