ВМРО излезе със становище срещу наложеното от президента Плевнелиев вето върху новия Изборен кодекс, заплашвайки да събори управляващата коалиция.

Припомняме, по-рано днес държавният глава спря промени в частта за избирателните права на българите в чужбина и ги върна в парламента за преразглеждане.

Плевнелиев наложи вето върху новия Изборен кодекс

Плевнелиев наложи вето върху новия Изборен кодекс

Президентът Плевнелиев наложи вето върху текстове

Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност, скочиха патриотите.

Според ВМРО предложените от Патриотичния фронт промени в кодекса целят прекратяване на дългогодишната скандална намеса на властта в Турция във вътрешните работи на суверенна България, страна членка на ЕС.

Няма никакво съмнение, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД. Лидерите на тези противоконституционни турски политически формации се надпреварват да се снимат с диктатора Ердоган под турското знаме или в угодно приведени пози, алармират от партията.

Броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Ердоган.  Разкриването на стотици предизборни секции в Турция, извън контрола на българската държава, представлява огромна изборна фалшификация, която има пряко отражение в Народното събрание на България и има ключова роля при създаването на правителство и мнозинство. Конкретен пример – формирането на кабинета „Орешарски“, поясняват войводите.

Те смятат, че решението на Плевнелиев е в услуга на целите на Ердоган и турските политически интереси и амбиции в България.

Същият Ердоган, който вчера недвусмислено и ясно показа отношението си към изповядваните от президента Плевнелиев т.нар „европейски ценности“, като ясно, гласно и арогантно заяви на представителите на ЕС да вървят по своя път, заявяват още в становището си от ВМРО.

Вървете си по пътя, натири Ердоган Евросъюза

Вървете си по пътя, натири Ердоган Евросъюза

Извинете, но ние ще си вървим по нашия път

Според партията аргументите на президента са общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина били лишени от право на глас. От своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия не казва и дума как ще гарантира, че Турция няма да продължи със скандалната си и незаконна намеса в нашите вътрешни работи, допълват националистите.

ВМРО ще съгласува единна позиция на Патриотичен фронт, основно послание в която ще е твърдото ни убеждение, че ако това скандално протурско вето не бъде отхвърлено, за нас няма никакъв смисъл и никаква ценност да продължим да бъдем част от това мнозинство, което подкрепя сегашното правителство и час повече, заканиха се от ВМРО.