Ръководителят на българския офис на Световната здравна организация (СЗО) доц. Михаил Околийски очаква адекватна комуникация на риска от заразяване с коронавирус с връщането на брифингите на Националния оперативен щаб веднъж седмично.

Миналата седмица бе съобщено, че премиерът Бойко Борисов връща брифингите. Премиерът разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

7 починали от COVID-19 у нас за 24 часа

7 починали от COVID-19 у нас за 24 часа

58 са новите случаи при направени 1 103 теста

В сутрешния блок на БНТ Околийски призова посланията, които са смислени и показват начина, по който можем да минем през кризата, да бъдат чути. Темата се политизира и мерките се възприемат като нарочно практикувани, за да изземват права, но това не е така, категоричен бе доц. Околийски.

Доц. Околийски подчерта, че има хора, които спазват здравните препоръки и дори и в училищата децата разбраха, че трябва да се пазят.

Децата са копие на родителите си и гледат какво правят родителите им и след това го повтарят. Ако родителите им пушат, пият и поведението им не е несъобразено със здравните потребности, децата ще правят същото, обясни той.

Можем да живеем както преди, но с едно наум, смята доц. Околийски.

Той настоя с ваксината срещу коронавируса да бъдат защитени първо рисковите групи и здравните работници. В страните от ЕС ваксината ще бъде безплатна, увери доц. Околийски.

Според представителят на СЗО у нас в момента има достатъчен ресурс в болниците, а самите те са много по-подготвени от март месец.

156 държави участват в план за справедливо разпределение на ваксини срещу Covid-19

156 държави участват в план за справедливо разпределение на ваксини срещу Covid-19

Основната цел в плана COVAX е до края на 2021 г. да бъдат доставени 2 милиарда дози