Висшият съдебен съвет (ВСС) върна Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Това се случи днес на заседание на прокурорската колегия на съвета, съобщи bTV.

Председателят на КПКОНПИ депозира оставката си в народното събрание и сега има законово право отново да се върне на работа като прокурор, ако оставката му бъде приета с дата 1 март.

Сотир Цацаров е предишният главен прокурор, като също макар и с малко, но предсрочно, отстъпи поста на настоящия обвинител номер едно Иван Гешев. Основната част от кариерата си, Цацаров осъществява в пловдивския регион.

Цацаров депозира оставката си в НС

Цацаров депозира оставката си в НС

Към молбата липсват писмени мотиви

Припомняме, Сотир Цацаров заяви намерението си да се оттегли от Антикорупционната комисия на 13 януари.. Той мотивира датата 1 март с желанието си преди това да представи отчета за дейността на Комисията и чрез него да опровергае критиците си. Той обеща и да каже защо иска да си тръгне предсрочно.

По предварителни данни обаче към молбата за оставка липсват писмени мотиви.

От своя страна председателят на ресорната парламентарна комисия по превенция и противодействие на корупцията Михаил Камбарев посочи, че е научил от медиите за депозираната оставка. Именно тази комисия е първата, която ще се произнесе по нея.

Ден след като бившият главен прокурор обяви, че напуска КПКОНПИ предсрочно, стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа му до класифицирана информация.

Впоследствие самият Цацаров заяви, че това се е случило след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Правосъдният министър Надежда Йорданова обаче отрече кабинетът да е оказал натиск на ДАНС по случая, подчертавайки, че това не е натиск на правителството, а изпълнение на конституционните правомощия.

Бившият премиер Бойко Борисов пък настоя парламентарната антикорупционната комисия да се събере незабавно в Народното събрание и да изслуша Сотир Цацаров за обвиненията, които има към него.