Подписан е договор за изграждането на 14,5 км от път I-8 между ГКПП "Калотина" и Драгоман, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Изпълнител на отсечката ще е "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД с участници: "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина ГмбХ-България" ЕООД.

Стойността на договора е 137 491 883.28 лв. без ДДС.

Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към терминал Драгоман. Ще бъдат построени 10 големи съоръжения, две от които ще са при пътните възли "Калотина" и "Драгоман".

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 852 календарни дни. От тях 122 дни са за изработване на техническия проект.

12 оферти са получени за строеж на 17 км между ГКПП Калотина и Драгоман

12 оферти са получени за строеж на 17 км между ГКПП Калотина и Драгоман

Срокът за изпълнение е 852 календарни дни

Предстои подписването и на договора за изграждане на още 17 км от път I-8 между Драгоман и Сливница. Този участък ще се изпълнява от "ГБС Инфраструктурно строителство" АД.

Път І-8 е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута. Това е най-краткият път, който свързва Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП "Калотина" - София осигурява връзка към трансевропейския коридор "Ориент/Източно Средиземноморски".

Очаква се модернизацията на пътния участък да подобри трансграничната връзка между България и Сърбия. С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение.