Странно как у нас всяко нововъведение предизвиква съпротива към вече установени практики. Медицинската бележка и истериите, свързани с нейното електронизиране, е поредният пример. Предишният беше не толкова отдавна с въвеждането на е-рецептите. Изведнъж се изненадахме, че се издават задължително след преглед, а не след консултация по телефона или снимка по вайбър, при това важат за определен срок. Изнерви ни и фактът, че познат лекар вече не може да извади бланка и драсне едно предписание, докато си пием кафето или пък, че е по-трудно да отидем до аптеката и да си купим антибиотик, който сме си назначили по симпатия.

Същото се случва и с медицинските извинителни бележки. Първо се оказа, че издаването им задължително изисква преглед, после се "шокирахме", че са платени. След това родители и съсловни лекарски организации обявиха, че ще е най-добре да бъдат премахнати и семейството да извинява отсъствията на детето при неразположение от 3 до 5 дни. Тия дни пък научихме, че точно тази платена административна услуга едва ли не спасява общопрактикуващи лекари и педиатрични практики от гладна смърт. Изобщо медийният живот на медицинската е-бележка става все по-напрегнат.

Ако си припомним как е било преди октомври 2023, ще установим, че разлика в изискванията по издаването ѝ няма, само видът ѝ вече не е на хартия. И преди години тя е имала цена, като услуга, която не е в пакета дейности, заплащани от НЗОК, и пак е била обвързана с амбулаторния лист, който се издава при преглед на детето като задължително условие, което доказва, че зад извинените дни действително стои здравословен проблем. Само контролът на този процес е бил по-слаб, тъй като пътят на хартията, за разлика от въвеждането на данни в единна електронна система (с всичките ѝ недостатъци) по-трудно се проследява.

Разбира се, към общото напрежение между медици и родители градуси добавиха некомпетентни изказвания на ресорни министри. Здравният например обяви, че медицинската бележка ще е безплатна "както винаги е било". Родители се хванаха за "достоверната" му информация и решиха, че електронизирането е добър повод да се обърне внимание на този излишен разход.

Заради къса памет им убягва факта, че и преди пет години издаването на извинителна бележка по здравословни причини е имало цена. Вярно, тя е варирала между 1 и 5 лева, вярно е също, че някои лекари са си спестявали тези приходи, както е вярно и че някои от тях не са издавали касов бон за т. нар. административна услуга. А по времето на Петър Москов тя беше обвързана с амбулаторния лист, за да се пресекат злоупотребите с извиняване на отсъствия без причина.

Лекарите също дадоха своя принос към изкуствено създадената драма с противоречивите си реакции. Някои от тях, макар и малцинство, продължават да издават бележки без такса. Други се спряха на скромни суми от 2-3 лв., трети респектираха с цени, еквивалентни на преглед за възрастен в частен кабинет. А преди ден научихме, че точно тази административна услуга ги спасява от фалит, защото им е основен източник на доходи. Да се чуди човек как оцеляват през ваканциите, когато извинителни медицински бележки не са нужни.

По актуални цени НЗОК заплаща за всяко дете, записано в листата на общопрактикуващия лекар или в педиатричната практика по 3,50 лв. месечно - т. нар. капитация, която е постоянна величина и не зависи от това дали детето посещава лекаря си или не. За профилактични консултации за деца до 18 г. здравният фонд плаща по 25 лв. по програма "Детско здравеопазване", имунизациите и реимунизациите струват по 12,50, поставянето на препоръчителни ваксини е оценено на 4 лв. Един първичен преглед на дете при специалист, с направление от общопрактикуващия лекар, е 42 лв., вторичният - 17 лв. Посещението при новородено през първите две седмици след раждането е 15 лв.

Е, цените не са като на прословутата медицинска бележка от 57 лв. (в която се оказа, че е включен и преглед), но не може да се твърди и че здравните грижи за деца са безплатни, още повече, че в последния Национален рамков договор те имат ръст. Да, вероятно са недофинансирани, но това както ни убеждават от години, въпреки че парите за здраве стават все повече, е общ порок на здравеопазването, който компенсираме с плащане от джоба си.

Така че фалити на педиатрични кабинети не се задават. А като изключим някои екзотични такси, трябва да приемем, че медицинската е-бележка си има цена, макар да не можем да я пипнем. И че за да бъде издадена, трябва да има преглед (санкцията за бележка без преглед е затвор от 3 до 5 години). И е време воят да спре.