Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести там американското посолство породи бурни реакции в палестинската и арабската преса. От израелска страна левият всекидневник "Аарец" се безпокои за последствията от това решение.

"Изборът на администрацията във Вашингтон да прехвърли американското посолство в окупирания Йерусалим предизвика крайни реакции на абсолютно отхвърляне, пише излизащият в Саудитска Арабия всекидневник "Ал -Рияд". Бихме предпочели да бъдат поставени основите на едно съгласувано решение, за да се възстанови надеждата за уреждане на проблема на принципа "земя срещу мир." Това беше предложено от арабската мирна инициатива (инициирана от Саудитска Арабия и одобрена от Арабската лига) преди петнадесет години. Според тази инициатива стратегическият избор на арабските страни е справедливият и всеобхватен мир, който трябва да бъде постигнат чрез изтегляне на Израел от всички окупирани арабски територии през 1967 г. и признаване от страна на Израел на една независима, суверенна палестинска държава със столица Източен Йерусалим, в замяна на установяването на нормални отношения с арабите ".

В редакционната си статия със заглавие "Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?" панарабският вестник "Ал-Кудс" пише, че решението на Тръмп показва едностранната визия на Вашингтон. "Прехвърлянето на посолството в Йерусалим ще бъде положително дотолкова, доколкото ще изясни нещата. В действителност, то ще дооформи картината на сляпата пристрастност, която администрацията на Тръмп демонстрира по отношение на Израел. Американският президент вече назначи Дейвид Фридман, известен като яростен противник на решението за две държави, за посланик на САЩ в Израел и нареди затварянето на офиса на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон." Статията посочва затрудненото положение, в което Тръмп поставя своите арабски съюзници, особено саудитската монархия и египетския маршал Сиси: "Тръмп напълно заложи на тези зловещи арабски режими (т.нар. умерени), които се разпадат. Съединените щати и Израел сега ще бъдат лишени от всякакви задръжки, за да потъпчат големите арабски каузи. Просто погледнете мълчаливите реакции на саудитците на това съобщение. "С други думи, тези режими, които са показали близост с Тръмп, сега ще бъдат в немилост.

Палестинската преса твърдо се противопоставя на съобщението. " Йерусалим е емблема на Палестина", пише всекиднвеникът от Рамалла "Ал-Хайат ал-Джадида". Без Йерусалим Палестина ще бъде само географска рамка, без корени и идентичност. Йерусалим - това е мястото, където сме били от зората на историята, там и никъде другаде. Йерусалим е нашата историческа, цивилизационна и религиозна дълбочина. Ние, палестинците, можем да разчетем всеки камък и задънена улица на стария град. Йерусалим е джамията "Ал - Акса$, а също и Божи гроб. Всяка сутрин палестинците запечатват в съзнанието си един образ на Йерусалим или нещо от Йерусалим. Ето защо решението на американската администрация, било то на самия Тръмп или на някой друг, няма да ни отдели нас, палестинския народ, от Йерусалим . Евреите също казват, че Йерусалим е място, което им принадлежи, че в него се намира част от тяхното религиозно повествование. Ние не го отричаме и никога не сме го отричали. Ето защо ние призовахме и продължаваме да призоваваме Йерусалим да бъде град, отворен за всички привърженици на всички монотеистични религии. Но той, в основата си, е столицата на палестинската държава. "

Израелският вестник "Аарец" се опасява, че Тръмп е направил отровен подарък на Бенямин Нетаняху и на Израел.

"Въпросът е каква цена ще платим. Това решение ще саботира всяка мирна инициатива, ще предизвика реакция, която ще навреди на американските и израелските интереси в Близкия изток. И ще бъде ценен коз за иранската пропаганда. Това ще доведе до избухване на насилие, което ще дестабилизира палестинската власт. И, разбира се, ще струва много животи. Най-вероятно Тръмп не е чувал за известния "Села Киумемену" ("Канарата на нашето съществуване"), на който през 1996 г. Нетаняху се е позовал, за да оправдае едностранното си решение да отвори тунели под Стената на плача. Бунтовете струват живота на 17 израелски войници и около 100 палестински цивилни. Или както сполучливо обобщава ситуацията известният еврейски израз: "Не, благодаря".

Превод: Петя Михайлова