Специализираният съд взе решение да наложи парична гаранция в размер на 1 милион лева на сина на бизнесмена Васил Божков - Антон.

Не било вярно, че Антон Божков е арестуван само за това, че е син на Васил Божков. Събрани били достатъчно доказателства, които да обосноват тезата на прокуратурата, че е налице обосновано предположение за извършено престъпление, съобщиха от обвинението по-рано. 

Освен това прокуратурата счита, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление и съответно укриване. Престъплението се отличавало и с една особена обществена опасност.

От държавното обвинение разясниха, че има практика на Европейския съд за правата на човека, че в този конкретен случай общественият интерес може да вземе превес над личния, и съдът да постанови съдебен акт, с който да задържи обвиняемия.

Оставиха в ареста бивша секретарка на Божков

Оставиха в ареста бивша секретарка на Божков

Очаква се решението за Антон Божков

Схемата за пране на пари била чрез франсформиране на имущество, за което обвинението счита, че обвиняемият, е знаел, че е придобито по престъпен начин.

От обвинението отбелязаха още, че на 17-ти февруари Антон Божков разбрал, че има забрана да напуска страната. 

Припомняме, че по-рано днес беше поискан постоянен арест за бившата секретарка на Васил Божков и неговия син Антон Божков. 

Малко по-късно стана ясно, че в ареста остава секретарката му. 

Антон Божков задържан за 72 часа

Антон Божков задържан за 72 часа

Синът на Васил Божков е с повдигнато обвинение за пране на пари

До момента обвиненията на Божков са общо 11 - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Самият Божков се намира в Обединените арабски емирства, където миналата седмица бяха изпратени преведените вече на арабски документи за неговата екстрадиция.

На 20 февруари Спецпрокуратурата поиска арест и за жената на Васил Божков, като първоначално тя беше освободена срещу 1,5 млн. лева гаранция. На 27 февруари тя обаче отново бе задържана с мотив, че ако остане на свобода има опасност Динева да извърши друго престъпление - да влияе на свидетели и да заличава доказателства. Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че съпругата на Васил Божков е била е била не само негов партньор в бизнеса с лотарийни игри, но (видно от събраните по делото доказателства) е участвала и при взимането на решения.

На 2 март стана ясно, че за 72 часа е задържан и синът на Васил Божков - Антон.