Арестуваха 16 души при специализирана полицейска операция в Гоце Делчев и село Абланица. "Това са лица, които се занимават с наркоразпространение, лихварство и търговия с акцизни стоки", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов, цитиран от "24 часа".

Главният секретар на МВР днес е в Гоце Делчев заедно с главния прокурор Иван Гешев. 

Спецакция в град Гоце Делчев и в село Абланица

Спецакция в град Гоце Делчев и в село Абланица

Очакват да дойдат Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

"Важна е превенцията, защото не винаги повече полицаи в едно населено място могат да предотвратят престъпленията. Не може да ме убеди някой, че в едно малко населено място служителите и кметът не знаят кой с какво се занимава", каза Иванов.

Полицията и прокуратурата трябва да изградят доверие сред населението. Когато на местно ниво не се получат резултати, се намесваме ние, допълни главният секретар на МВР.

Главният прокурор Иван Гешев, Ивайло Иванов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева разговаряха с кмета на Гоце Делчев Владимир Москов.

Пред медиите главният прокурор Иван Гешев каза, че посещенията им в различни места в провинцията били като превенция.

"Ние можем да противодействаме на битовата престъпност. С посещенията си по градове да дадем знак на извършващите престъпления, че това не е здравословно. Не всички ще се съобразят, но когато знаят, че на следващия ден ще дойдат главният прокурор с главния секретар, ще се изсипе цялата държава, ще се замислят", каза Гешев.

Според него е важно да се разкриват престъпленията, но по-важно е да се намалява престъпността, защото щетите за хората едва ли могат да бъдат възстановени след извършване на тежко престъпление, призна главният прокурор.