37 години затвор получиха тримата обвинени в убийството на приближения до братя Галеви - Николай Радев, с прякор Отвертката. Решението е на Кюстендилския окръжен съд, цитирано от Нова телевизия. Осъдените са лекари от една фамилия. Делото протече почти за 4 години.

Припомняме, на 11 март 2014 г. след спречкване в заведение в Дупница е убит Николай Радев - Отвертката. От самото начало на процеса защитата на лекарите пледира неизбежна отбрана. Близките на Радев обаче са категорични, че става въпрос за умишлено убийство.

11 март 2014 година вечерта 19-годишната тогава Владимира Карастоянова вечеря с приятелка в заведение в Дупница. При влизането си Николай Радев е показал неприлични жестове към Карастоянова. "Крещеше пред всички в заведението, че няма да си тръгна от това място здрава", разказва Владимира Карастоянова.

По думите й тя била подлагана на постоянен тормоз от Радев в продължение на две години. Запознали се във Facebook. Имали кратка кореспонденция. Предложил й интимни отношения, но тя отказала след което започнал тормоз върху нея.

Дядо ѝ - доктор Владимир Карастоянов е осъден на 9 години затвор за убийството на Отвертката. Той е и вещото лице, благодарение на чиито експертизи са осъдени близки до братя Галеви, сред които и убитият Николай Радев.

Близки на убития дупничанин Отвертката искат обезщетения за стотици хиляди левове

Близки на убития дупничанин Отвертката искат обезщетения за стотици хиляди левове

Съдът даде ход на делото

Д-р Владимир Карастоянов описва убития Николай Радев като изключително агресивен и известен в самата група (на братя Галеви - б.р.). Те се бояха от неговата жестокост и агресивност. "Изявяваше се като приемник след липсата на Братя Галеви да изпълнява техните функции.
Аз затънах в обсега на тези хора, понеже дълги години бях вещо лице по безкрайните побоища на тази групировка. И започнаха инцидентите с моето семейство, не само върху Владимира, тероризираха малкия ми син Иван, по мен плюеха, псуваха", разказва доктор Владимир Карастоянов.

Тормозът върху семейството продължил въпреки подадените сигнали в полицията. Момичето обясни, че искало да си тръгне от заведението, но починалият не я пуснал и й казал да извика баща си.

Отложиха делото за убийството на Николай Радев-Отвертката

Отложиха делото за убийството на Николай Радев-Отвертката

Един от обвиняемите бил без адвокат

Бащата обяснява, че по телефона му казала "Тате, имам голям проблем, ела бързо до "Колата" (заведението). Сигурно за около две минути съм отишъл там, за да я защитя. Нещата се развиха по-бързо отколкото аз очаквах, защото Николай Радев ме причака още на паркинга на въпросното заведение, разказа д-р Николай Карастоянов.

"Когато баща ми дойде, той започна да го ругае и него, наричайки го с отвратителни имена. И видях, че нещо проблясва в ръката му и знаейки какъв му е прякорът и как действа, защото съм виждал много хора, пребити от него в болницата, обикновено намушкани от него с шило или отвертка, затова му казват Отвертката", разказва Николай Карастоянов. "Просто стихийно се понесох към него и се спънахме и паднахме във витрината".

Обвиниха тримата Карастоянови за убийството на Николай Радев-Отвертката

Обвиниха тримата Карастоянови за убийството на Николай Радев-Отвертката

Починалият е ММА боец

Д-р Николай Карастоянов обясни, че рефлексът му на лекар го вдигнал и го избутал далече от тях. Те си тръгнали, защото се опасявали от саморазправа с приятелите на Отвертката. "Видях, че говори по телефона с негови приятели и очаквах, че ако извика някой от бандата, положението щеше да ни стане много лошо".

Владимира Карастоянова разказва, че Радев станал на крака и тръгнал към колата. Минути след това, по ирония на съдбата, доктор Николай Карастоянов, който е анестезиолог, е извикан по спешност в болницата заради пострадал при сбиване. Той поискал да бъде потърсен друг лекар, защото е участвал в инцидента, но оказах най-необходимата първа помощ.

Пуснаха срещу гаранция анестезиологa, обвинен в убийство на Отвертката

Пуснаха срещу гаранция анестезиологa, обвинен в убийство на Отвертката

Екип от специалисти не успява да спаси Николай Радев и той умира няколко часа след инцидента защото има дълбока прорезна рана в черния дроб.

Според съдебномедицинската експертиза смъртоносната рана е от нож. Само че тримата доктори твърдят, че не са носили нож в себе си. Нож не е открит и на мястото на инцидента. Открито е шило, без следи от лекарите по него.

Близките на Радев обаче искат по-тежки присъди за семейство Карастоянови.

Делото ще се гледа отново от състав на апелативния съд.