Близо 1 млрд. лв. е давала досега Здравната каса за болнична помощ годишно. 400 млн. лв. от тях обаче изтичат.

Една от основните причини за това са свръххоспитализациите. Около 30% от лечението в болниците в момента е ненужно, съобщава БНР.

Като цяло средствата на НЗОК се изразходват неефективно, заключава работна група към Министерство на финансите.

Друг проблем за неефективното изразходване на средствата е нереалното остойностяване на клиничните пътеки.
В момента за 84 пътеки Здравната каса дава 102 млн. лв. повече от реалните разходи на болниците за тях. В същото време други 214 клинични пътеки са недофинансирани с 291 млн. лв.

Най-надценени са пътеките в областта на инвазивната кардиология и разликата между реалната стойност и тази, която плаща сега Здравната каса, е завишена с 30 на сто. В същото време сред най-недофинансираните са педиатричните пътеки. При среден разход от 4754 лв. в сферата на неонатологията например се дават само 880 лв.

Това неправилно разпределение на разходите създава предпоставките и за свръххоспитализации при определени заболявания.

Диспропорция има и в размера на средствата, който се изразходва за болнична и извънболнична помощ.

В страните от ЕС около 30% от всички разходи са за болнична помощ, у нас те са - близо 50% от средствата на здравната каса.
В същото време европейските страни изразходват над 30% за извънболнична помощ, а у нас се дават малко над 20% от средствата.

Заключенията на експертите от МФ бяха оповестени на среща с болничните директори, на която присъства зам.-министърът на здравеопазването Валерий Митрев и главният секретар на МЗ Нели Нешева, съобщиха от здравното министерство.