ДАНС и прокуратурата са разпитвали министъра на енергетиката Росен Христов за спирането на доставките от "Газпром". Той е бил викан на разпит в качеството си на свидетел. Това каза самият Христов пред бТВ. Припомняме, че преди седмица Христов заяви, че се проверяват новите доставки, т.е. след спирането на газа от Русия.

Росен Христов обясни, че разследванията вървят отдавна, от прокуратурата са изпращани много искания и писма за периода от април до август, а от Министерство на енергетиката са предоставяли информацията. По думите му има 4-5 проверки едновременно на ДАНС и прокуратурата.

Извикаха Росен Христов на разпит в Следствието

Извикаха Росен Христов на разпит в Следствието

Той е призован като свидетел във връзка с разследването за спрените газови доставки от "Газпром"

Росен Христов обясни, че газът, който е купуван от правителството на Кирил Петков, е с 30% по-скъп, купуван е на борсова цена, а сега се купува с 50% отстъпка. Имало е инструкции от Министерство на енергетиката към "Булгаргаз" - да не предприемат мерки и начин на плащане, с което предизвикват спирането на доставките на руски газ.

Министърът уточни, че останалите европейски държави плащат по новата схема, а България е единствената държава, която не го прави.

"Дейността на кабинета на "Продължаваме промяната" доведе до тотална криза, интерконекторът с Гърция бил изоставен, нямало е договори за газ, основната вина се носи от Министерство на енергетиката", коментира Христов.

Продължаваме промяната като ЕК опровергава Росен Христов

Продължаваме промяната като ЕК опровергава Росен Христов

Всичко, което се изговори в пленарна зала е лъжа

Той иска следващата стъпка да е да станем регионален играч на търговията на газ в региона.

Росен Христов не мисли да подава оставката си, поискана от ГЕРБ, тъй като смята, че в министерството са постигнали "страхотни резултати". През зимния сезон цените на газ ще са на нивото на декември, каза очакванията си министърът. Припомняме, вчера "Булгаргаз" предложи на КЕВР цена на природен газ за декември 145,87 лв./MWh, което е увеличение спрямо ноември.

В заключение той коментира и загубите заради спирането за ремонт в АЕЦ "Козлодуй" - изчисляват се на между 4 и 6 млн. лв.