АБВ ще сезира прокуратурата за подписания меморандум между министъра на икономиката Кирил Петков и германският производител Next.e.GO за производство на електромобили у нас.

Причината е, че министърът не е бил оторизиран да подпише документа, когато това се е случило.

Лидерът на партията Румен Петков обясни, че е поискал от премиера Стефан Янев да му предостави решенията, с които министър Петков е упълномощен да подпише меморандума и мотивите, с които МС го е одобрил.

В отговора се казвало, че с решение от 15 юли е одобрен проектът на меморандум за разбирателство между правителството ни и Next.e.GO за изпълнение на инвестиционния проект, а Меморандумът бил подписан пет дни по-рано.

Окончателно: България ще произвежда електромобили

Окончателно: България ще произвежда електромобили

До 20 000 германски електромобила на година на терена на завод "Балкан" в Ловеч

"Да си дадем ясна сметка - на 10 юли министърът на икономиката е подписал меморандума, а на 15 текстът му е одобрен от правителството и министърът е упълномощен да го подпише. На заседанието министърът казва - за пръв път в историята на автомобилното привличане успяхме да победим три държави със скоростта, с която направихме тази сделка. Тоест, той на 15 информира правителството, че е направил сделката. Това е безочие, за което ще сезираме прокуратурата", заяви Петков.

Той обясни, че на въпросното заседание на МС се правят няколко предложения към текста на меморандум и в заключение премиерът обявява, че приемат предложенията и трябва да бъдат отразени в меморандума.

"След като меморандумът е подписан на 10 юли, какво ще се изменя и допълва?", недоумява Петков и допълва, че в отговора от министър-председателя ясно се казва, че се разпорежда на министъра на икономиката да предостави копие от меморандума, защото се намира в Министерството на икономиката, а на министъра на финансите - да предостави мотивите, с които Министерството на финансите ангажира с 3 години напред българската държава с инвестирането на 34 млн. лв.

По думи на Петков в момента на подписване на документа министърът е действал абсолютно своеволно и встрани от закона.

Електромобили и части за спътници - чужди компании искали да налеят €2 млрд. в българската икономика

Електромобили и части за спътници - чужди компании искали да налеят €2 млрд. в българската икономика

Кирил Петков показа дипломата си