"Румен Гайтански-Вълка не се страхува за живота си и ми каза, че не е мишок, за да се крие", заяви пред bTV адвокатът му Константин Симеонов, след като вчера Вълка се предаде на властите.

Той обясни, че се предават хората, които са загубили битка, а тя тепърва започва. Гайтански се е явил в Комисия за противодействие на корупцията и там бил задържан за 72 часа. Прокуратурата няма фантазия и не може да измисли по-качествено обвинение, смята адвокат Симеонов.

По думите му проблемът не е в Гайтански, а в Българската банка за развитие (ББР), че е отпуснала такъв голям държавен кредит.

Отпуснатият от ББР кредит на Вълка бил несъбираем и необезпечен

Отпуснатият от ББР кредит на Вълка бил несъбираем и необезпечен

Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов

Според него схемата и авторът на атаката е един и същи човек - председателят на ДПС Делян Пеевски. "Атаката е насочена и срещу Ахмед Доган", изтъкна адвокат Симеонов, според когото атаката срещу Вълка е политическа атака точно преди предсрочните парламентарни избори.

Темата коментира и главният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов пред БНТ. Той посочи, че Делян Пеевски атакува Румен Гайтански заради това, че Вълка се смята за близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

По думите му делото ще е твърде сложно и съдът няма да го остави с по-различна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Лорер за казуса с Вълка – не истинско правосъдие, а разчистване на сметки

Лорер за казуса с Вълка – не истинско правосъдие, а разчистване на сметки

ПП допринесли за разцеплението в ДПС

Според Безлов е възможно прокуратурата в тази особена ситуация да направи усилие да разпита Ахмед Доган, но друг е въпросът това дали ще се случи. Почти нищо не знаем освен това, което са ни разказали политици и журналисти относно заема на Румен Гайтански-Вълка от ББР, посочи Тихомир Безлов.

"Всички тези банкови, финансови дела са изключително сложни и има дълги разследвания, дълги разпитвания на свидетели и съдебни дела. Ако се погледне, назад нито един банкер няма осъден", коментира Безлов.

Припомняме, че в сряда се проведе акция на прокуратурата и полицията и Комисията за противодействие на корупцията (КПК), след като на 9 август Комисията за противодействие на корупцията (КПК, бившата КПКОНПИ) съобщи, че провежда разследване по случай с отпуснат от ББР кредит от 148.5 млн. лв. на свързана с Вълка фирма. Бяха претърсени адреси в София и Кърджали. В сряда бяха привлечени като обвиняеми за длъжностно присвояване в особено големи размери бившият директор на ББР Стоян Мавродиев като извършител, Румен Гайтански като подбудител и Иван Георгиев като помагач и подбудител. В петък Георгиев излезе от ареста срещу парична гаранция в размер на 50 000 лв.

Мавродиев още се издирва.