Румен Гайтански - Вълка се предаде в полицията, съобщава bTV.

Бизнесменът се е явил доброволно с адвокат и е задържан за 72 часа.

Защитникът му Константин Симеонов коментира пред медията, че Гайтански отишъл доброволно в Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Той е бил запознат с постановлението за повдигане на обвинение. Отказал е да отговаря на въпроси. Към момента е задържан в Националната следствена служба (НСлС).

Румен Гайтански се опитал да се свърже с КПК още вчера. "Сутринта се е свързал с разследващите от комисията за разследване на корупцията. Разбрал се е да отиде заедно с колегата Красимир Вълков. Не е давал обяснения", уточнява адвокат Симеонов. По време на акцията  в имоти наВълка той бил в Гърция, но се върнал още същия ден и минал границата нормално.

"Атаката е срещу Румен Гайтански и през него срещу Ахмед Доган", посочва още адв. Константин Симеонов.

Изземват скъпи коли на Вълка, купени с кредит

Изземват скъпи коли на Вълка, купени с кредит

Пет от луксозните автомобили се издирват

Припомняме, Гайтански се разследва за присвояване на необезпечен кредит в размер на 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев.

Единственият задържан по казуса - Георгиев - беше пуснат на свобода по-рано днес срещу парична гаранция от 50 000 лева.

Мавродиев все още се издирва.

Румен Гайтански - Вълка е бизнесмен, който работи в различни направления още от 90те години на миналия век, но името му, както и прякорът му, стана публично именно покрай старта на политическата кариера на Бойко Борисов, който обяви война на фирмите ДИТЦ и "Волф 96", които концесионират сметосъбирането в София. Въпреки заканите на Борисов концесията бе прекратена след години, след поредната криза с боклука на столицата. Десетина години по-късно фирми ("Грийн Партнърс") на Гайтански отново се връщат в София. С дружество на Гайтански се свързва е сагата със столичната къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина и проблемите там на "Софийски имоти". Компанията "Кристална вода", печелила големи обществени поръчки, също е свързвана с него.

Името на Румен Гайтански отново влиза в общественото полезрение преди няколко години, когато става ясно, че редица фирми са получили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие, която по принцип има за цел да подкрепя малкия и средния бизнес.

Прокуратурата обвинява Вълка и Мавродиев за кредита от ББР

Прокуратурата обвинява Вълка и Мавродиев за кредита от ББР

Разследването от ноември 2022 г. е прекратено, а януари 2024 е отворено наново

Малко по-късно и още по-шумна е и сагата, която продължава и до днес, с незаконното строителство - на хотел или резиденция - в ловно стопанство "Искър", сградите от което трябва да се съборят според едно съдебно решение, блокирано обаче от друго решение на съда в Перник.

Също така нашумя и покрай протестите на граждани в Павликени покрай проект на фирмата "Петрургия" за изграждане на мащабен инсинератор в района на село Върбовка.