Акциите срещу незаконните оръжия бяха прибързани. Това мнение изрази Тихомир Стойчев, бивш началник на Централната служба за борба с организираната престъпност - ЦСБОП (днес ГДБОП - бел. ред.) в периода 1991 - 1992 година.

Според Стойчев шумно оповестените вчера специализирани операции срещу притежанието и търговията с незаконно придобито оръжие вероятно няма да доведат до разкриване на крайния купувач на десетките автомати, пистолети и гранатомети.

Експертът в сферата на сигурността подозира, че акциите нарочно са били осъществени прибързано, така че да се постигне политически ефект.

Стойчев даже допусна, че е възможно спецоперациите нарочно да са били осъществени на този етап, като целта е била разследването да не бъде доведено докрай.

Откритите оръжия излизат от завод "Арсенал"
Обновена

Откритите оръжия излизат от завод "Арсенал"

Ако барутът се е възпламенил от мястото в столичния квартал "Редута" би останало само дупка

Той припомни, че докато е оглавявал ЦСБОП, е бил разбит още по-голям склад за незаконно оръжия в Русе. В него имало десетки хиляди пистолети ПСМ, които се произвеждали и били предназначени за спецчастите на СССР. Оръжията били с фалшиви паспорти за тренировъчни оръжия.

Според експерта както тогава, така и сега незаконната оръжейна търговия върви в тандем с издаването на неистински лични документи. По думите му в периода 1997 - 2001 година в страната е имало множество сигнали за хора, заемащи висши държавни постове, които били замесени в такива схеми.
Той припомни и че през 90-те години на минали век родните спецслужби са пресекли големи сделки за въоръжаване с нелегални оръжия на паравоенни формирования на Балканите. Тогава станало ясно и че в схемите били забъркани политически партии у нас и такива на държави, които са имали за цел да манипулират обществения живот в страната.

Пълна проверка в завод „Арсенал“ заради откритите в София незаконни оръжия

Пълна проверка в завод „Арсенал“ заради откритите в София незаконни оръжия

Дали е възможно изнасянето на картечници, автомати...

Според анализатора обаче новите разкрития няма да имат този ефект. "Виждам известна прибързаност, опасявам се, че е целен политически ефект (...) Може някой да цели по този начин пресичане на продължителното разследване докъде ще стигне това оръжие", натърти Стойчев.

Той коментира, че все още не е ясно как оръжията са напуснали завод "Арсенал".

Големият незаконен склад в София можел да бъде разбит със същия ефект само със силите на СДВР, "Криминална полиция" и служба КОС, допълни бившият ГДБОП шеф.

Той тълкува още, че е възможно оръжията да не са били предвидени за износ и за въоръжаването на терористични организации и бунтовници извън страната.
Било възможно обаче арсеналът да е бил предвиден за купувач в България.

"Социалното напрежение би могло да ескалира и някой може да иска да се въоръжава", отсече Стойчев.

Откриха боен арсенал в гараж в София
Обновена

Откриха боен арсенал в гараж в София

Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, похвали се Борисов

Големият въпрос след вчера обявената операция на ГДБОП според Тихомир Безлов е има ли изнасяне на оръжие и части за него от завод "Арсенал". Това той заяви в ефира на Нова.

Безлов припомни, че в началото на 21 век е имало такива канали, които са били сериозни. Много вероятно е в тях да са замесени бивши служители на завода. Макар и в последните години да не са правени такива разкрития от службите, заслужава да се наблюдава фактът, че "Арсенал" е увеличил много производството, както и броя на работниците си.

Безлов обясни, че заловеното оръжие се вижда, че това са обезопасени калашници, т.е. с тях не може да се стреля с бойни патрони, а само с халосни. Автоматите обаче могат да се преработят.

Нещата не са само позитивни - противопостави се на хвалбите за операцията на службите Безлов и посочи, че за да има такова оръжие на територията на страната, някой не си е свършил работата.

Според Безлов на първо място работата не са си свършили служителите на служба КОС.

КОС влиза на проверка в завод "Арсенал" в Казанлък

КОС влиза на проверка в завод "Арсенал" в Казанлък

По поръчка на спецпрокуратурата

Кирил Радев, бивш шеф на Службата за борба с организираната престъпност, похвали службите за перфектната професионална операция, която била изключително трудна.

Какво значение има дали са от "Арсенал", никой няма да седне да обясни в първите дни това, коментира Радев думите на Безлов.

Според него залозите в случая са огромни.
Да не съм на мястото на шефа на ГДБОП в момента", посочи той. По думите на Радев при комбинацията от оръжие и фалшиви документи можем само да допускаме дали оръжията са били предвидени за разпространение в страната или за терористични организации извън България.