Агентите от Антикорупционната комисия правят две проверки на финансовия министър Владислав Горанов.
Това съобщи пред БНТ шефът на Антикорупционнната комисия - Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Едната проверка е за корупция, другата - за конфликт на интереси.

Прокуратурата "прехвърли" апартамента, където живее Горанов, на Антикорупцията

Прокуратурата "прехвърли" апартамента, където живее Горанов, на Антикорупцията

Горанов и собствениците на жилището са дали писмени обяснения

Едната проверка, за корупционно престъпление, е възложена от прокуратурата. Има и успоредна проверка във връзка с преценка за конфликт на интереси с оглед медийни публикации - до три месеца комисията ще излезе с решение, обясни Георгиев.

За делото срещу Евгения и Николай Баневи антикорупционист номер 1 заяви, че комисията работи по казуса и проверява семейството за незаконно придобито имущество във връзка с уведомление от прокуратурата.

Главният счетоводител на "Полимери" проговори за бизнеса на Баневи

Главният счетоводител на "Полимери" проговори за бизнеса на Баневи

Баневи искали да съдят държавата

Георгиев коментира и решението на Гражданската колегия на ВКС, според което прекратяването на наказателното производство за някои престъпления е процесуална пречка при самото отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата.

Според Пламен Георгиев прекратяването на наказателното постановление не може да е пречка.

Припомняме, в сряда, 12 декември, на първо четене в правната комисия на 44-то народно събрание депутатите приеха гражданската конфискация.

"Дотук имаме 20 дела за около 20 млн. лв. Това тълкувателно решение на съда обаче променя правилата на играта", категоричен е Георгиев.

"Председател на колегията във ВКС, която е взела това решение, е Лозан Панов", допълни шефът на КПКОНПИ.

Припомняме също, че съдия номер 1 в България - Лозан Панов бе привикан от двама агенти на Антикорупционната комисия да дава обяснение.

След като Панов припомни йерархията на властите в страната и заяви писмено, че не може председателят на Върховния касационен съд да бъде привикван в комисия, от там отговориха, че той не можел да се поставя над закона.

Мартин Димитров: Вървим към авторитарна държава с тайните арести

Мартин Димитров: Вървим към авторитарна държава с тайните арести

Депутатите приеха отлагане на информирането на близките до 48 часа при арест

Относно гражданската конфискация Пламен Георгиев заяви: "Имаме една година за проверка, която може да бъде удължена за срок от шест месеца. Представете си, че проверяваме сериозен бизнесмен който има 20-30 компании в чужбина или у нас, има хиляди сметки. За 10 години се събира една стая пълна с документи - това е само банковата информация, без движимо и недвижимо имущество. Понякога, чисто обективно, ние не можем да спазим този едногодишен срок".

Георгиев е категоричен, че по никакъв начин през това време не се засят правата на гражданина, защото проверката е тайна. Лицето разбира, че е проверявано едва при иска за запор, след което има срок от три месеца да докаже произхода на имуществото си, увери Пламен Георгиев.