С решение на Софийския апелативен съд прокурор от Окръжна прокуратура - София е предоставил на властите на Австрия израелския гражданин Гал Барак, обвинен за онлайн измами.

Софийският апелативен съд е преценил като основателни доводите на прокурора, че има опасност исканото лице да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването на Барак и той е с мярка "задържане под стража", като същият е арестуван в съдебната зала. 

Отложиха делото за екстрадиция на Гал Барак

Отложиха делото за екстрадиция на Гал Барак

Считан за мозъка зад мащабна онлайн измама

Припомняме, че Софийския окръжен съд с решение отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от Първи прокурор при Прокуратура на Фелдкирх, Австрия.

В протеста е изразено несъгласие с изводите на СОС, че европейската заповед за арест е издадена от некомпетентен орган, като е пренебрегнато обстоятелството, че има одобрение на направеното искане от съд. Оспорва се становището на преобладаващата част от първоинстанционния съдебен състав, че издадената ЕЗА не съдържа конкретни данни за обстоятелствата - време, място и степен на участието на исканото лице в извършване на престъпленията, за които е образувано наказателното производство. 

Мозъкът на австрийската онлайн измама е под домашен арест у нас

Мозъкът на австрийската онлайн измама е под домашен арест у нас

Извършени са множество разпити, обиски и изземвания

Гал Барак е разследван в Австрия за няколко тежки престъпления - измама, в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др. 

В европейската заповед за арест и допълнителната информация става ясно, че се касае за широкомащабна, трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Конфедерация Швейцария, Република Сърбия и България от 2015 г. до настоящия момент, вредите от която възлизат на над 10 000 000 евро.

Гал Барак е арестуван при излизането си от България, на ГКПП Калотина. Той се е легитимирал с официален документ - редовен паспорт на гражданин на Р Израел.