Четиримата българи, макар и без нови обвинения, продължават да са единствените задържани в Скопие по оръжейната афера, която разтърси Македония.

Скандалът придобива по-ясно изразен вътрешнополитически характер, коментира кореспондент на БНР.

Не става дума за никаква контрабанда и пратката не е спорна, но се оказа, че е направен пропуск от страна на логистиката, отговорна за охраната на транспорта.
Нейният командир Шкодровски вече е уволнен.

Но докато разследванията продължават, в ареста остават единствено тримата български шофьори и техният придружител.
Македонската опозиция настоява за оставки в правителството.
Председателят на парламентарната комисия за контрол върху специалните служби Есат Рахич, който е от опозиционния Социалдемократически съюз смята, че това е политически мотивирана афера, чиято цел е да се дискредитира левият коалиционен партньор в правителството - новата Социалдемократическа партия, чийто представител е министърът на отбраната.

Според Рахич личности от военното разузнаване, които са преминали на работа в полицейското управление за сигурност и контраразузнаване, са в основата на скандала, при който полицията задържа пратка оръжие на македонската армия.

Президентът Цървенковски в качеството си на върховен главнокомандващ поиска писмена декларация от правителството.
Той настоява, доколкото става въпрос за престъпление, виновните да бъдат наказани.
Но ако се установи, че става дума единствено за процедурни пропуски, тогава да бъдат санкционирани тези, които излязоха със сензационните твърдения за контрабанда на оръжие и с това нанесоха сериозна вреда на държавата, смята президентът Цървенковски.

В същото време стана ясно и че българската национална служба "Сигурност" е извършила проверка във връзка с инцидента в Македония.

 

Според данните от проверката превозваното оръжие е било с официално разрешение за внос в България като Министерството на отбраната на Македония е издало разрешение за експорт на продукция от територията на страната.

Проверката на НСС е установила че оръжието в камионите е било предназначено за България по официално разрешение за внос от българските компетентни органи, издадено през месец юни 2006 г.

Във връзка със сделката през април 2006 г. Министерството на отбраната на Македония е издало разрешение за експорт на продукция от територията на страната.
Визираните три предишни доставки на оръжие от Министерството на отбраната на Македония за България са били осъществени съгласно издадено разрешение за внос от юни 2005 г. от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение и разрешения от Национална служба "Полиция" за превоза на стоката до складове на българската фирма купувач.

Относно публикуваните данни в македонските средства за масова информация за евентуално последващо отклоняване на стоката от България е установено, че внесените до момента оръжия се съхраняват съгласно изискванията на българското законодателство в склад на фирмата вносител, допълват още от МВР.

Междувременно стана ясно, че македонският министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска е отложила визитата си в София.
От българското МВР потвърдиха информацията, но отказаха да съобщят причините за това.Припомняме, че се очакваше Янкуловска да пристигне на двудневно посещение в България - в четвъртък 21 декември.