Пътният участък с най-много катастрофи в страната е Бургас - Варна. Другите проблемни отсечки са Русе-Бяла, Пловдив-Асеновград и Казанлък-Стара Загора. Това каза по време на дискусия в Бургас Настимир Ананиев, председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в 43-то Народно събрание.

През 2015 година България е на първо място в Европа по брой на загинали при пътни произшествия. Високата скорост и отнетото предимство се сочат за най-големия убиец за 2015-та, каза Ананиев.

Според Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков липсата на адекватни наказания, заниженият контрол и недостатъчните мерки на пътя водят до тежките произшествия.

Той предложи на председателя на комисията по транспорт в парламента Настимир Ананиев да се върне в парламента дебата за по-адекватни наказания за шофьорите.

По време на дебата стана ясно, че най-много загинали в ПТП-та има през летните месеци – юни, юли и август.

Ананиев бе категоричен, че дебатът на тези срещи трябва да бъде в посока манталитет на българския водач и превенция. "Нека водачите да бъдат предварително обучени, а не след това да се налага да ги превъзпитаваме", коментира народният представител от РБ.

Изграждането на магистрали и поддръжката на първокласни пътища е приоритет на държавата, но по отношение на „черните” отсечки трябва да се действа по-бързо, за да се намали негативната статистика, уточни Ананиев.

Депутатът Настимир Ананиев ще предложи пътната отсечка Обзор – Бургас да бъде обследвана километър по километър, след което ще поиска одитния доклад от експертите. От пътна полиция пък обещаха съдействие в предоставянето на видеонаблюдение и мобилни камери по трасето.

За последните 5 години имаме над 50 хил. ранени в катастрофи, каза Ананиев.

Статистиката за участъка Бургас-Варна е доста тревожна. За периода от 2013г. до 31 май 2016 г. има 864 ПТП, с 22 загинали и 198 ранени. В участъка от Бургас до Обзор за същия период има 607 ПТП с 11 загинали и 90 ранени, докато в така наречената варненска част (от Бяла до Варна) има 257 ПТП, с 11 загинали и 108 ранени. От началото на тази година до 1 юни за участъка Бургас-Варна има 65 катастрофи с 1 загинал 12 ранени. През 2015 г. има 238 ПТП, 9 загинали и 61 ранени, цитира официални данни Ананиев.

Живко Табаков, общински съветник от ДБГ от РБ в Бургас заяви, че обмисля поставянето на надписи на пешеходните пътеки, които да напомнят на пешеходците да се оглеждат. Това е практика в много европейски държави, допълни Табаков.