Двама представители на България са провели работна среща с чикагската полиция за убийството, в което загинаха трима български граждани, съобщиха от вътрешното ведомство.

Единият е представителят на българското вътрешно ведомство в САЩ Георги Овчаров. Той трябва да окаже пълно съдействие на местната полиция и да защити интереса на българските граждани. Другият е Иван Анчев, генерален консул на България в Чикаго

Две българки и българин застреляни в Чикаго

Две българки и българин застреляни в Чикаго

Убиецът е 67-годишен мъж, строителен работник

Те проведоха работна среща със сержант Перес, водещ разследването на чикагската полиция по извършеното тежко криминално престъпление.

Целта е двамата да окажат пълно съдействие на местната полиция и да защитят интереса на българските граждани, които живеят там. България е поела ангажимент да подпомогне разследването като направи необходимите проверки чрез европейските служби да се разбере за евентуално криминално минало или подобни прояви на убиеца на територията на Европа. 

Убитите в Чикаго българи не са били в конфликт с нападателя

Убитите в Чикаго българи не са били в конфликт с нападателя

Вероятно стрелецът е с психично разстройство…

Българските представители се запознаха с актуалната информация и детайли по разследването. Извършителят - 67-годишният полски имигрант Кщищоф Марек, е с постоянна мярка за неотклонение. Повдигнати са му пет обвинения за убийство първа степен. Според законодателството на щата Илинойс се очаква да му бъдат поискани пет доживотни присъди, тъй като в щата няма смъртно наказание.

Арестуваният има служебен адвокат и по негов съвет той не дава никакви изявления по случая. Според водещите разследването българските граждани са станали невинна жертва на ментално нестабилен човек.

По време на обиските в дома му са открити детайли, които ясно сочат че мъжът е имал мания за преследване и е психически нестабилен.

Представителят на МВР Овчаров уточни, че от самото начало на инцидента случаят се координира лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов и по негово разпореждане той е командирован в Чикаго. 

Има пета жертва на стрелбата в Чикаго

Има пета жертва на стрелбата в Чикаго

Починала е жена, която е била ранена…