Съдебната система в България не е на дъното по най-много показатели и през последните няколко години ясно се вижда, че такива сериозни проблеми възникват и в други държави-членки на ЕС.
Това заяви пред БНР ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова като се базира на резултатите от последния Евробарометър.

Думите на Иванова са след заявлението на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, че евронаблюдението върху българската съдебна система няма да отпадне в мандата на сегашната ЕК.
Амбицията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер беше до края на мандата на тази комисия да отпадне наблюдението на България и Румъния.

Припомняме, при последния мониторингов доклад отпаднаха частично три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност).

"Това, което е казала комисарката по въпросите на правосъдието, не трябва да се приема за категорично и крайно решение на Комисията, защото тематично областта за Механизма за сътрудничество и проверка е в сферата на действие на Генералния секретариат. Там обещаното от г-н Юнкер тежи малко повече от това, което казва госпожа Йоурова", заяви Иванка Иванова.

Според Иванова има няколко стъпки, с които може да стигнем до отмяната на механизма за мониторинг над съдебната ни система в рамките на тази ЕК.

"Първото е да се реши въпроса с отчетността на главния прокурор. Подчертавам само на главния прокурор, защото имаме препоръка само в тази връзка", каза Иванова.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

Припомняме, още при встъпването си в длъжност сегашния правосъден министър Данаил Кирилов поиска освен главният прокурор, да могат да се разследват и шефовете на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Разследването и предсрочното освобождаване от длъжност на тези двама топ съдии не е поискано от ЕК.

Данаил Кирилов иска да се прекратяват предсрочно мандатите на тримата големи

Данаил Кирилов иска да се прекратяват предсрочно мандатите на тримата големи

Би било неуспех оставянето на мониторинга над съдебната ни система

"Вторият голям кръг въпроси, които имат значение, е начинът по който правителството и прокуратурата ще се справят с шумящите скандали за злоупотреби с еврофондове в повече от една област - нямам предвид само къщи за гости. Ключово е начинът, по който прокуратурата разследва злоупотреби с еврофондове", каза Иванова.

Тя поясни, че в последните годишни доклади на прокуратурата за последните години намалява дела на постигнатите осъдителни присъди.

Гнили ябълки в съдебната ни система? Цялата съдебна система е гнила

Гнили ябълки в съдебната ни система? Цялата съдебна система е гнила

Третият кръг въпроси, е дали при отпадане на мониторинга над съдебната ни система България ще даде гаранции, че на национално ниво остава достатъчно силна вътрешна система, която да гарантира продължаване на съдебните реформи и отстояване на независимостта на съда. "В момента не даваме гаранции в нито една от тези три посоки", каза Иванова.

Според Иванова България не стои зле в изследването по отношение на бързината на приключването на делата. Според изследването се засилва усещането за липса на независимост на съдебната система.

По думите й въпросът за усещането за независимост, зададен от Евробарометър, е само един от обяснителните механизми, които изследователите тестват, за да преценят защо хората имат лоши възприятия за независимостта на съдебната им система. Според нея се тестват три фактора и въпросите нямат положителен отговор. Единият е "мисля - лошо ... защото политиците влияят върху нея неправомерно", другият - "мисля - лошо, защото смятам че върху нея се упражняват интереси от икономически и други актьори", а третият - "мисля - лошо, защото статутът на съдиите не е в достатъчна степен уреден и защитен", даде пример Иванова.

Според нея обществото има лоши възприятия за независимостта на съда, защото политиците и икономическите фактори влияят върху съда. "Това са обществени възприятия", каза Иванова.

Представителят на "Отворено общество" обясни, че е силна политическа стъпка включването на темата за прокуратурата в разговора за състоянието на правосъдието като фактор за икономическото развитие на държавите. За пръв път в Евробарометър има толкова обширно представяне на сравнителна информация, свързана с определени аспекти на прокуратурата в държавите-членки на ЕС, уточни Иванова.

"Това е важен знак, че ЕК все повече ще гледа на прокуратурите в държавите-членки като на един от сериозните фактори, които влияят на икономическия климат в страната", каза тя.

Отделянето на толкова голям дял в доклада на прокуратурата е признание, че тя има ключова роля в борбата с измамите с евросредства и изобщо в осигуряването на сигурността на финансовите интереси на ЕС.

"Имаме вече много широк фронт на европейски институции, които изрично препоръчват реформи в нашата прокуратура, отделно от това, което говорим за независимостта на съда", обясни Иванова.