Варненският апелативен съд отмени решение на Окръжния съд в Добрич, като отказа да признае и да допусне изпълнение на присъда на румънски съд от 2013 г., с която на капитан Христо Спасов от Балчик е била наложена специална конфискация на сума в размер на 10 000 румънски леи (4 395 лева).

Припомняме, в края на август тази година, Добричкият окръжен съд призна присъдата и решението на румънския съд и допусна конфискацията, наложена на българския капитан.

Наш капитан обжалва конфискация от румънски съдилища

Наш капитан обжалва конфискация от румънски съдилища

Капитан Христо Спасов, екипажът и корабът бяха арестувани на 13 април 2011 година

Апелативният съд във Варна обаче е намерил, че преценката на съда в Добрич е неправилна и незаконосъобразна

Варненският апелативен съд напълно споделя доводите на защитата относно това, че кап. Спасов е извършвал стопански риболов в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море с валидно разрешение за риболов, издадено от компетентните български власти, а това не е престъпление по българския Наказателен кодекс. 

В своите мотиви за отказа да признае и да допусне конфискацията Апелативният съд във Варна посочва, че в преводите на съдебните решения на румънските власти се съдържат констатации за извършване на риболов със съоръжения с размери под законоустановения минимум.

"Подобно поведение би могло да съставлява единствено административно нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите, но не и престъпление по НК, още по-малко такова срещу околната среда" се казва в решението на апелативния съд.

Втората съдебна инстанция е намерила още едно основание за отказ да се признае и изпълни румънското решение и то е свързано с изтеклата абсолютна двегодишна давност, приложима за конфискацията.

Решението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Припомняме, риболовният кораб, кап. Христо Спасов и неговият екипаж бяха арестувани на 13 април 2011 г., в момент, когато са осъществявали стопански риболов на 22 мили от брега срещу град Мангалия - в Изключителната икономическа зона на Румъния. Капитан Спасов е притежавал надлежно разрешително за извършване на стопански риболов, издадено от българските власти. Румъния обаче намери, че то не е достатъчно, а било нужно разрешение и от тяхната държава.

Още през 2011 година скандалът с ареста на българския кораб и на кап. Спасов предизвика посещение в Румъния на еврокомисар от комисията по рибарство и морско дело.