Делата срещу нас не бяха за краен резултат, а се търсеше такъв в самото начало - заграбване на бизнеси и имоти. Това заявиха в интервю за БТВ Евгения и Николай Баневи.

Те не познават Пепи Еврото и Мартин Божанов Нотариуса. Евгения Банева посочи обаче, че са чули от интервютата на Илия Златанов, че Пепи Еврото се хвалел как ги съсипал.

Николай Банев заяви, че изнудването за пари и имоти е започнало още във Франция. Имало е предложение от адвокат да прехвърлят ваканционно селище, за да "се подсигури, че няма да бъдем задържани, когато се върнем в България".

Припомняме, че известното бизнес семейство Баневи бяха задържани на летището в Ница в края на октомври 2018 г. по обвинение за пране на пари, по-късно екстрадирани и останаха в ареста - Евгения Банева няколко месеца, но Николай Банев близо две години. През 2021 г. те осъдиха България в Европейския съд за правата на човека заради изказвания на бившия главен прокурор Иван Гешев и наблюдаващата делото Мария Дойчева. Днес, през 2024 г., Баневи не смятат, че случаят им ще се разплете.

Престъпленията на Баневи – пример за бандитската приватизация, обяви прокуратурата
Обновена

Престъпленията на Баневи – пример за бандитската приватизация, обяви прокуратурата

"Полимери" е "обезкостен", пари от сделки са отивали в офшорки на Баневи

"Имаше и други предложения, разполагам и с документи, а съм и сезирала прокуратурата. Вече бях извън ареста и спечелихме дело за наследственото отнемане на "Каваци" от 2017 г., когато се свързаха с нас адвокатите на Димитър Спасов - адвокат Петър Петров, да се откажа от всички дела, които сме спечелили по отношение на къмпинг "Каваци" и други, и да призная, че съм получила 1,5 млн., иначе ще ме върнат в Сливенския затвор", разказа Евгения.

Спрямо предприятието "Полимери", Банев заяви, че държавата го е закрила. "Когато продадоха "Нефтохим" на "Лукойл", тогава спряха кранчето на "Полимери", обясни той.

Банев иска Борисов и Цветанов за свидетели в съда

Банев иска Борисов и Цветанов за свидетели в съда

Иска да носи костюм в съда, да не лови мишки и да не спи с хлебарки

На въпрос за евентуалните връзки на Баневи към Русия, каквато информация бе обявена от тогавашния главен прокурор Иван Гешев с обвинението, че подготвят Банев се свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България, както и медийна атака срещу прокуратурата, Банев посочи, че в момента нямат никакви търговски връзки с Русия, а техните съдружници там са по-скоро опозиционери на Путин.

На въпрос на кого и за какво Банев е звънял от затвора, той заяви: "Обаждах се на когото трябва, включително и на лобисти в Русия. А Евгения Банева обясни, че и включително при ареста през 2018 г. е трябвало да потърсят приятели, при които да останат децата им, за да не ги дадат на социалните. "Звъняхме главно на руснаците заради децата, много приятели от чужбина ми звъняха, за да вземат децата при тях", добави Евгения.

Интересно би станало, ако Баневи се разприказват

Интересно би станало, ако Баневи се разприказват

Според Антон Станков политически е въпросът "защо сега"