Британският разследващ сайт Bellingcat ("Белингкат") съобщи, че ръководителят на екипа, извършил покушението с нервнопаралитично вещество новичок срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, е същият човек, заснет в подземния паркинг на компанията "Емко" в София в деня на покушението срещу нейния собственик - оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Емилиян Гебрев подозира, че е жертва на спор между бивши съдружници

Емилиян Гебрев подозира, че е жертва на спор между бивши съдружници

Кой и каква информация е подал на руснаците, пита се бизнесменът

Рботещият в "Белингкат" български журналист Христо Грозев коментира, че става дума за Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев, който е офицер от руското военно разузнаване (ГРУ). Грозев уточнява, че Сергеев може да бъде разпознат по походката. Има много видеоматериали от пребиваванията на Сергеев във Великобритания, на базата на които е установено сходството.

Емилиян Гебрев беше отровен на 28 април 2015 година с вещество, което се предполага, че е било поставено върху дръжката на автомобила му, паркиран в подземния паркинг, но оцеля.

Предполага се, че по подобен начин е направен опита за отравяне на семейство Скрипал след поставяне на новичок на дръжката на вратата на къщата на бившия руския шпионин на 4 март 2018 година. "Белингкат" отдавна твърди, че има връзка между двата инцидента.

Москва реагира на обвиненията срещу тримата руснаци за отравянето на Гебрев

Москва реагира на обвиненията срещу тримата руснаци за отравянето на Гебрев

Според представителя руското посолство не е било уведомено от българската страна

Преди два дни българската прокуратура повдигна обвинения на трима руски граждани за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на "Емко". Няколко дни преди това прокуратурата разпространи видеа, част от разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, за които се очаква видео-техническа експертиза в лаборатория на ФБР.

Тримата руснаци са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер (ФОС).

И на тримата руски граждани са издадени Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция.

7 руски агенти са били у нас за покушението срещу Гебрев

7 руски агенти са били у нас за покушението срещу Гебрев

Службите на Франция, Великобритания и Швейцария разкриха базата в Алпите…