Болната от муковисцидоза Камелия Чернева съди Министерството на здравеопазването за 58 944 лева.

От рядкото заболяване в България страдат около 200 души. То поразявя белите дробове и храносмилателната система, но няма отделна клинична пътека и често болните, които имат трудности при дишане са лекувани с документи за "пневмония" и други болести. Липсата на адекватно лечение е причина Камелия да заведе иск срещу здравното ведомство, съобщава БНР.

Жената не е лекувана пълноценно от пет години, през които е принудена сама да заплаща медикаментите си. През този период е имало случаи, когато е плащала по 7 000 лева месечно, за да влезе в ремисия. Преди повече от 3 години от същата болест почина 29-годишната Лозинка Иванова.

От години болните от муковисцидоза водят съдебни битки за създаване на отделна клинична пътека за рядкото заболяване. Причината е, че по време на криза са лекувани различните симптоми на заболяването, но не и болестта като цяло.

От началото на тази година след съдебно решение муковисцидозата е описана с клинична пътека в Националния рамков договор, но средствата, които министерството на здравеопазването отпуска в размер на 990 лева месечно.

По думите на адвокат Снежана Стефанова, която ще води делото на Камелия Чернева, средствата са крайно недостатъчни и са основание за завеждане на дело по силата на Закона за дискриманацията.

Исковата молба на Камелия Чернева, която страда от рядкото заболяване от 40 години и е най-възрастната пациентка с муковисцидоза, вече е внесена в Административен съд. Очаква се да бъде насрочена дата за делото.