Нова процедура по номиниране на главен прокурор можеше да има, ако при прегласуването на избрания от ВСС Иван Гешев не беше получил подкрепа от поне 17 членове. Това заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред bTV.

Припомняме, при 5-часово заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев отново бе избран за главен прокурор с подкрепата на 20 души, а само четирима бяха "против". 

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

Решението бе взето с 20 гласа "за" и четири "против"

"Вчера голяма част от времето мина в опит процедурата да бъде прекратена - нямаше такива законови основания. Би могло, ако Гешев си оттегли кандидатурата", каза Магдалинчев.

По думите на Магдалинчев сега държавният глава е длъжен да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Атанас Славов: Президентът може да сезира КС за избора на Иван Гешев

Атанас Славов: Президентът може да сезира КС за избора на Иван Гешев

Трудното за Гешев тепърва предстои, смята Зинаида Златанова

Запитан има ли вариант президентът Румен Радев да сезира Конституционния съд за процедурата, представляващия ВСС обяви, че мотивът липса на състезание не е основание да се сезира КС.

Вчерашният повторен избор на бе резултат от върнатия указ от президента Румен Радев при първоначалния избор на Гешев за главен прокурор. Мотивът на президента за връщане указа за Гешев беше, че не е имало реално състезание за поста.

Според Магдалинчев съдия Атанаска Дишева не е била заплашена от Иван Гешев.

Припомняме, вчера по време на почивката съдия Дишева е била заплашена по време на почивката в коридора на ВСС, разказа тя пред пленума на ВСС.

Иван Гешев в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Чолаков, е казал: "Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник". На въпроса дали я заплашва, Гешев е отговорил: "Не, не" и се изсмял. 

Припомняме, бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов след напускането на съдебната система бе избран за общински съветник в София.