До седмица прокуратурата актуализира списъка със свидетелите по делото срещу квесторите за фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка (КТБ) Станислав Лютов и Елена Костадинчев, съобщи БНР.

За тази сутрин бе насрочено първото заседание по делото, но се оказа, че цитирани в обвинителния акт свидетели не са описани в приложението към него.

Лютов и Костадинчев са обвинени, че са ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с близо 1 милион лева. Това станало като са разрешили да бъдат изплатени девет договора за индивидуални срочни депозити с привилегирована лихва.

Петима по делото за КТБ остават зад решетките

Петима по делото за КТБ остават зад решетките

Обвинения за пране на пари

Според адвокат Васил Василев няма облагодетелствани. "Няма нарушение на закона. Хората са ги излъгали с някои от тези дела. Съдът трябва да наказва този, който е извършил престъпление. Когато се вкарват дела, по които няма престъпление, съдът е нормално, ако сме нормална държава, да оправдава хората", заяви адвокат Василев.

"Нещата се решават на базата на правото, а тука правото е изцяло изопачено, тъй че се надявам да не се бави особено много това дело. Тълкуванията, които се дават в обвиненията на закона, са далеч от закона. Какво правят тези дела тук, питайте прокуратурата", каза адвокат Василев и изтъкна, че делата влизат в съда по волята на прокуратурата. Това че приключват по различен начин, е поради несъвместимост със закона, допълни защитникът.

Задържани са шестима свидетели по делото за КТБ

Задържани са шестима свидетели по делото за КТБ

Сумата, за която са обвинени, е 2,5 млн. лева

"Не мога да коментирам всички измислици от изпълнителната власт и прокуратурата. Всеки ден ни заливат с неистини. 10 години ще стане догодина с тотално поръчкови дела. За колко случаи, които бяха обществено значими, финишираха на минус - трябва да плащаме обезщетения. Хората са ги излъгали", каза адвокат Василев за вложителите, които очакват парите си от фалиралата банка.

Делото за КТБ тръгва по същество

Делото за КТБ тръгва по същество

Защитата искаше да продължи четенето, за да се изяснят висящите казуси

"Непрекъснато се вкарват дела, не за хората, за които трябва. Тези, за които трябва да се вкарват дела, те ги поръчват. Това е вече 10 години", каза адвокат Василев.

Припомняме, делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

На 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.

На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. В началото на заседанието тогава стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 години.

Обвинителният акт по делото за фалита на КТБ е над 210 000 страници и беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли миналата година. По делото са обвинени 18 лица.

Свидетелите по делото са повече от 400. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, а събраният доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Освен за участие в организирана престъпна група, обвиняемите ще отговарят пред съда за източване на банката с над 2,7 млрд. лв.

Основен обвиняем е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, тъй обаче от момента на поставянето на банката под особен надзор не се намира в България. Последното му местонахождение е Сърбия. 

Срещу него са повдигнати обвинения за общо 76 деяния.

Последно, през декември Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт спрямо квесторите на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ).

Квесторите са обвинени за умишлена безстопанственост в особено големи размери.