"В мое присъствие не е обсъждано дали да бъде направен внос на ваксини от трета страна".

Това показват свидетелските показания на здравния експерт от Министерство на здравеопазването Радосвета Иванова, която се яви като свидетел по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов.

По време на днешното съдебно заседание, Иванова бе категорична, че за да сключи Министерство на здравеопазването договор за каквото и да било дарение, това изисква много усилия и много време.

Една от дарените турски ваксини е била без relеase сертификат

Една от дарените турски ваксини е била без relеase сертификат

Твърдението е на свидетел по делото срещу Москов и Персенски

Ако дарението е за ваксини, те първо минават през Българския червен кръст (БЧК), каза още Иванова.

Горанов не можел да прецени дали има вреда от размяната на ваксини с Турция

Горанов не можел да прецени дали има вреда от размяната на ваксини с Турция

Според Дончев е било нормално решението да се вземе неприсъствено

По делото срещу бившия министър на здравеопазването вече свидетелстваха министри от кабинета "Борисов - 2". Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че неприсъствено се взимат решенията от спешен порядък, които изискват бърза реакция, отпускане на финансиране на дадена институция, както и изразяване на национална позиция.

Разпитаха Христо Иванов по делото за ваксините

Разпитаха Христо Иванов по делото за ваксините

В списъка на прокуратурата е и премиерът Бойко Борисов

"При положение, че е имало криза с ваксините е напълно нормално такова решение да се вземе неприсъствено", обясни на миналото заседание Дончев. Като свидетел се яви и финансовия министър Владислав Горанов.

Призован е и премиерът Бойко Борисов, но засега няма яснота дали и кога той ще свидетелства.

Припомняме, Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения и е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б".

Тези ваксини не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитета на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Делото срещу Москов за ваксините тръгна

Делото срещу Москов за ваксините тръгна

Отпаднаха по-голяма част от свидетелите

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.