Състав на Софийския районен съд (СРС) даде ход на разпоредителното заседание срещу заместник-министъра на транспорта Ангел Попов.

Както прокуратурата, така и защитата счетоха, че няма пречки да се даде ход на разпоредителното заседание.

От държавното обвинения заявиха, че няма основания за прекратяване и спиране на наказателното производството, не са допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство, няма основания да се гледа делото при закрити врата и няма основания за събиране на нови доказателства по делото.

Защитата се съгласи с мотивите на прокуратурата.

Повдигат обвинение на зам-министъра на транспорта Ангел Попов

Повдигат обвинение на зам-министъра на транспорта Ангел Попов

Обвинението е за измама на стойност 8000 евро за издаване на разрешителни

Съдът не уважи искането на прокуратурата за отстраняване на Ангел Попов от длъжността заместник-министър на транспорта. Решението може да се обжалва или протестира в тридневен срок от днес Софийския градски съд

Според прокуратурата Ангел Попов трябва да бъде отстранен от длъжността, тъй като служебните му задължения биха могли да създадат пречки за обективно изясняване на обстоятелствата по делото.

Според адвокат Николай Кокинов, който защитава Попов, обаче искането на прокуратурата е незаконосъобразно и не следва да бъде уважено поради факта, че той трябвало да бъде привлечен като обвиняем във връзка с работата, която извършва. Няма и достатъчно основания да се смята, че служебните му задължения биха довели до затрудняване на разкритията по делото.

Ангел Попов заяви и че не се занимава пряко с издаването и подписването на разрешителни, тъй като те се издават от Изпълнителна агенция автомобилна администрация (ИААА).

По време на днешното съдебно заседание бяха призовани трима свидетели. Пред съда се яви и гражданския ищец Константин Дрангов, който предяви иск в размер на над 10 000 лева за нанасяне на неимуществени вреди.

"Не съм виновен и това ще се докаже в съда." Това заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов пред медии преди началото на днешното разпоредително заседание.

Цацаров иска от Министерски съвет обяснения за Ангел Попов

Цацаров иска от Министерски съвет обяснения за Ангел Попов

Главният прокурор се е самосезирал по публикация

Той е обвинен в извършена измама, преди да стане министър. На неустановена от прокуратурата дата през месец август 2012 година, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8 000 лв., Попов заблудил собственик на транспортна фирма, че срещу горепосочената сума служители от транспортното министерство ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни (разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт).

Макар деянието, за което е предаден на съд Попов да е извършено през 2012 г., от новопостъпила информация по делото към момента на Попов е възложен контрола по изпълнение заповедта на министъра за реда по издаването и условията за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт.

Патриотите в защита на зам.-транспортния министър Ангел Попов

Патриотите в защита на зам.-транспортния министър Ангел Попов

Вървим в правилната посока, смята Борис Ячев

Припомняме, при назначаването на Ангел Попов за зам.-министър на транспорта имаше бурни протести от бранша.

През 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска обяснение на информацията, че зам.-министър на транспорта е изнудвал превозвачи.

Превозвачите не искат Ангел Попов за зам.-министър на транспорта

Превозвачите не искат Ангел Попов за зам.-министър на транспорта

В писмо до премиера обясняват, че има и данни за злоупотреби