Десет съдии в Благоевград си направиха отвод по делото срещу бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев, съобщава БНР.

Той заедно със своята съучастничка Анна Димитрова е обвинен в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейска помощ.

Два месеца след като прокуратурата даде Манолев на съд обаче, делото все още не може да стартира. Причината е, че всички съдии, които се избират автоматично на случаен принцип, са си направили отвод. Мотивът им е един и същ - колегиални отношения със сестрата на обвинения Рая Манолева, която е съдия в Районния съд в Сандански. Ако и последният окръжен магистрат - съдия Татяна Андонова, откаже да поеме делото, то ще трябва да бъде изпратено в друг съд с решение на Върховния касационен съд.

Къщата за гости в Сандански на бившия зам.-министър се оказа в списъка на ДФЗ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева.

Антикорупционната комисия видя конфликт на интереси при Александър Манолев

Антикорупционната комисия видя конфликт на интереси при Александър Манолев

По времето, когато е бил зам.-министър и член на ДФЗ

Припомняме, че на 7 октомври 2019 г. бе внесено обвинението срещу Александър Манолев.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка през април 2019 г., след като Върховна касационна прокуратура стартира проверка срещу него по повод медийни публикации.

Това не е първият скандал около фигурата на Манолев. Миналата година Александър Манолев бе номиниран за поста на транспортния министър, след оставката на Ивайло Московски.

Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лева

Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лева

Къща за гости на подставено лице

Тогава обаче Манолев се оттегли още преди да заеме поста с аргумент "медийни публикации срещу него в една определена група". И при забъркването на името му като пореден епизод от "Апартамент гейт" Манолев определи първоначално това като координирана атака и лов на вещици.

Преди месец КПКОНПИ прие решение, с което установи конфликт на интереси при бившия зам.-икономически министър.

Обвиниха Александър Манолев за злоупотреба с европари

Обвиниха Александър Манолев за злоупотреба с европари

Взета му е мярка за неотклонение гаранция в размер на 100 000 лева