Сигнал до ВКС и Министъра на правосъдието за съмнения за системни нарушения при случайното разпределение на дела в Спецсъда са изпратили бившите кмет и зам.-кмет на столичния район "Младост" - Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Информацията е от "Зелен Младост", от където издигнаха кандидатурата им.

Иванчева и Петрова сега са под домашен арест с решение на Апелативния Спецсъд, съобщи за news.bg Петър Кърджилов.

Сигналът им е до председателя на ВКС Лозан Панов и до служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Става въпрос за периода от 12 юни до 11 декември 2018 г.

Фактите, изложени в него, са следните: На 11 юни 2018 г. Общото събрание на съдиите от Спецсъда взима решение съдия Виржиния Петрова да бъде включена с намалена натовареност от 70% в разпределението на наказателни частни дела (НЧ). Вместо това протоколчикът съдия Мариета Неделчева вместо да впише, че колежката ѝ се разтоварва от работа с НЧ дела отбелязва НОХД дела (наказателни от общ характер), пишат Иванчева и Петрова.

Според сигнала след това в продължение на 6 месеца съдия Виржиния Петрова е изключвана при разпределението на нови дела, което е в нарушение на реално гласуваното решение на Общото събрание. В протоколите ръководителите на Специализирания съд 7 пъти са сменяли версията, за причините за намалената натовареност на съдия Петрова, но и 7-те пъти мотивите им са неверни, пишат Иванчева и Биляна Петрова. Те прилагат и документи към твърденията си.

Техният сигнал е дни преди разглеждане на делото срещу тях във ВКС- на 21 юни 2021 г. е заседанието по наказателно дело № 340/2021 г. (срещу Десислава И., Биляна П. и Петко Д. за подкуп в големи размери). Докладчик по делото е Ружена Керанова, информират от ВКС.

Делото е образувано по протест и жалби на Десислава И., Биляна П. и Петко Д. срещу въззивната присъда от 06 юли 2020 г. на Апелативния специализиран наказателен съд, с която е отменена присъда на Специализирания наказателен съд.

От ВКС припомнят първоинстанционната присъда, с която Десислава Иванчева е призната за виновна за това, че като кмет на Район "Младост", Столична община, като извършител, в съучастие с Биляна П. и Петко Д. - помагачи, е поискала от управителя на "Ваклин груп" Александър В. дар (187 500 евро).

Десислава Иванчева публикува запис от съдебното си заседание от 5 февруари 2020 г.

Десислава Иванчева публикува запис от съдебното си заседание от 5 февруари 2020 г.

Очакванията на бившия районен кмет не са за справедлив процес

Подкупът бил за действия по служба и е в особено големи размери. Той представлява особено тежък случай и е извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение (престъпление по чл. 302а вр. чл. 302, т. 1 и т. 2 вр. чл. 301, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК), за което са ú наложени наказанията "лишаване от свобода" за срок от 20 г., "глоба" от 10 000 лв., "лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия" за 20 г., "лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия" за 20 г. и конфискация, като е оправдана по част от обвиненията;

- Биляна П. е призната за виновна за това, че в съучастие с Петко Д. - помагач, чрез фактически действия умишлено улеснила извършителя Десислава Иванчева да поиска подкупа. Тя е осъдена на 12 г. затвор, "глоба" от 12 000 лв., "лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия" за 12 г., "лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия" за 12 г. и конфискация, като е оправдана по част от обвиненията.

Предишният кмет на същия столичен район - Петко Дюлгеров е признат за виновен като помагач, улеснил Десислава Иванчева да поиска подкуп, за което е осъден на затвор за 15 г., "глоба" от 15 000 лв., "лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия" за 15 г., "лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия" за 15 г. и конфискация, като е оправдан по част от обвиненията.

Въззивният съд отменя първоинстанционната присъда постановява нова, с която присъдата на Иванчева се намалява на 8 г. затвор, "глоба" от 15 000 лв., "лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия" за 10 г. и "лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия" за 10 г., като е оправдана по част от обвиненията.

Присъдата на Биляна Петрова е затвор за 7 г., "глоба" от 12 000 лв., "лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия" за 9 г. и "лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия" за 9 г., като е оправдана по част от обвиненията.

Третият обвиняем - Петко Дюлгеров е с 6 г. затвор, "глоба" от 10 000 лв., "лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия" за 8 г. и "лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия" за 8 г., като подсъдимият е оправдан по част от обвиненията.

В касационните жалби на подсъдимите се иска тяхното оправдание, връщане на делото за ново разглеждане или намаляване на размера на наложените наказания.

Съдът отново отказа да измени домашния арест на Иванчева в по-лека мярка

Съдът отново отказа да измени домашния арест на Иванчева в по-лека мярка

За последния месец тя е искала промяна три пъти

Припомняме, през юли 2020 г. Иванчева беше осъдена на 8 години затвор. Съдът прие, че тя е виновна не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първата инстанция, но и за получаване на такъв.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година.