До месец ще стане ясно ще бъде ли потвърдена оправдателната присъда на бизнесмена Огнян Донев, съобщава БНР.

Той е обвиняем за укриване на близо 63 милиона лева данъци. Със същото обвинение, но за 7 милиона лева данъци е подсъдим и съдружникът му Борис Борисов.

Миналата седмица прокуратурата поиска отмяната на първоинстанционните оправдателни присъди и Софийският апелативен съд се оттегли на няколкодневен размисъл. Днес тримата магистрати обявиха, че ще постановят решението си в законоустановения срок. Това означава, че Донев и Борисов отново няма да бъдат осъдени.

Адвокат Ина Лулчева заяви, че обоснованото очакване е оправдателната присъда да се потвърди. Тя изрази надежда, че прокуратурата ще прояви разум, тъй като това според нея неизбежно в един момент ще увреди държавата при завеждане на делата по нейна отговорност.

Публикуваха оправдателните присъди на Огнян Донев и Борис Борисов

Публикуваха оправдателните присъди на Огнян Донев и Борис Борисов

Прокуратурата вече е обжалвала решението на съда

Припомняме, Огнян Донев отговаря пред Софийския градски съд по обвинение за укриване на 62,7 млн. лв. данъци. Според прокуратурата през 2007 г. като изпълнителен директор на "Елфарма" АД той не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500лв., което станало със 7 блокови сделки с акции от капитала на "Софарма" АД. Те са извършени с "Телсо" АД, "Телекомплект" АД, "София" АД и "Софстрой" АД.

Борисов пък е обвинен за неплатени близо 7,5 млн. лв. данъци след 2 сделки с акции със "Софарма".

Процесът започна през януари 2016 г. На Донев бе повдигнато и обвинения за пране на пари в особено големи размери през 2012 г.

През май 2019 г. и двамата бяха напълно оправдани за повдигнатите им обвинения за укриване на данъци. Гражданските искове срещу тях от страна на Министерството на финансите също бяха отхвърлени.

Огнян Донев е невинен за укриване на данъци, постанови СГС

Огнян Донев е невинен за укриване на данъци, постанови СГС

Според прокуратурата Донев дължи 63 млн. лв