Конституционният съд (КС) ще допусне искането на президента Румен Радев да разгледа противоконституционността на особения прокурор. Започва определен срок, в който да се дадат становища и да се произнесе Конституционният съд. Това стана ясно от думите на преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БНР. Тя прогнозира, че съдът ще се постарае да се произнесе в по-кратък от зададения тримесечен срок.

От петък, 26 февруари 2020 г., тече тримесечният законов срок, в който Висшия съдебен съвет трябва да избере прокурор, разследващ главния прокурор. Фигурата на особения прокурор бе атакувана от президента Румен Радев пред Конституционния съд.

Цацаров: Прокурор, разследващ главния - най-екзотичната идея, която съм чувал

Цацаров: Прокурор, разследващ главния - най-екзотичната идея, която съм чувал

Малко мислим за това, което подхранва средата, за дублиращата се администрация

Запитана дали съдебните кадровици трябва да открият процедурата или е редно да се изчака решението на конституционните съдии доц. Киселова каза: "За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите".

Ако особеният прокурор, който разследва главния прокурор бъде избран преди решението на Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос. "Дори да е избран, ще се наложи да бъдат променени правилата, респективно друг ред", поясни Наталия Киселова.

Темата ще бъде отворена по време на предизборната кампания, защото се очаква решение на КС, ако той обяви разпоредбите за противоконституционни, допълни преподавателят. Според нея епо-вероятно членовете на ВСС все пак да започнат процедурата.

Ахладова: Фигурата на прокурор, разследващ главния, е искане на Брюксел

Ахладова: Фигурата на прокурор, разследващ главния, е искане на Брюксел

Не можем да не изпълняваме решенията...

Киселова смята, че трябва да се отчете дали трябва да се бърза преди парламентарния вот, дали този въпрос е политически. "Част от натиска, според мен, е да се приеме онова, което мнозинството наложи. Другата възможност е, все пак тези три месеца прехвърлят времето на изборите, и според мен е по-добре да се изчака да минат изборите. Според мен и Конституционният съд тогава ще се произнесе, за да не става част от предизборната реторика", убедена е доц. Киселова.

Оспорването на норми пред Конституционния съд не спира тяхното прилагане, припомни доц. Наталия Киселова, запитана дали може да се "замрази" процедурата във Висшия съдебен съвет. При паритет в броя на гласовете в Конституционния съд, искането се счита за отхвърлено, уточни още Киселова.

Според нея сегашното допълнение в НПК за избор на прокурор, разследващ главния, за палиативно решение - "хем за чуждестранните партньори да е приемливо, хем да създава сигурност в заемащите в момента длъжността".

Припомняме, в началото на декември 2020 г. ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1, като мотивираха законодателната си инициатива с желанието да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Идеята не беше възприета дори и от прокуратурата.

Президентът Румен Радев върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, но то не спъна по никакъв начин нито правната комисия, нито спря повторното гласуване на мнозинството в НС.

В началото на януари 2021 г обаче точно Венецианската комисия определи идеята като "странна".

На 24 февруари президентът Румен Радев даде на Конституционния съд фигурата на особения прокурор - прокурорът, разследващ главния прокурор и неговите заместници.