Варненската окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу 20-годишния Красимир Тодоров и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова от Провадия. Двамата са обвинени за грабеж, придружен с убийството на 13-годишната Александра от същия град, съобщават от прокуратурата.

Двамата са извършили престъплението в съучастие, като Красимир ще отговаря пред съда и за изнасилване на лице, което не е навършило 14 години.

24 свидетели и 13 вещи лица ще бъдат разпитани по време на съдебното следствие. Двамата подсъдими са с постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Предстои Варненският окръжен съд да насрочи за разглеждане делото срещу Красимир и Ивалена. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдът може да постанови и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния. Изнасилването се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Роднини на Александра от Провадия поискаха доживотен затвор за убиеца й

Роднини на Александра от Провадия поискаха доживотен затвор за убиеца й

Искат Красимир и приятелката му да бъдат изселени

Припомняме, че 13-годишното момиче изчезна от дома си в Провадия на 22 март миналата година. Издирването й продължи 21 дни. На 12 април двама полицаи откриха мъртвото й тяло в изоставена сграда на бившия ресторант "Ловен дом" в Провадия. Тялото на Александра било покрито със стари дрехи и изтърбушена седалка. При огледа служителите на реда установили, че липсват златните накити на момичето - обици, синджир, пръстен и гривна, които тя носела постоянно.

 

19-годишният признал убийството на Александра от Провадия
Обновена

19-годишният признал убийството на Александра от Провадия

Според разследващите - целта е била грабеж

На 13 април миналата година в дома на подсъдимите Красимир и Ивалена била открита разписка от варненска заложна къща, където ден след грабежа и убийството на Александра те продали пръстена й. Така разследващите разкрили мистериозното изчезване на момичето и за престъплението са обвинени Красимир и Ивалена.

Жертвата и двамата подсъдими живеели в постройки в общ двор в Провадия. Красимир и Ивалена често гостували в дома на Александра. Стандартът на живот на семейството на момичето будел завист от подсъдимите. Родителите на Александра работели в Германия и тя винаги носела златни накити - обици с тегло 5 г, пръстен със сини и бели камъчета с тегло 4,4 г, 4 г гривна, и синджир от 4,25 г.

13-годишната Александра от Провадия най-вероятно удушена
Обновена

13-годишната Александра от Провадия най-вероятно удушена

Тялото бе открито в стария Ловен дом

Красимир и Ивалена решили да я ограбят и удушат. Ивалена била водеща в престъпния план. Планирано било златните накити на Александра да бъдат продадени във варненски заложни къщи веднага след убийството.

Бабата на Александра я държала строго и не й позволявала да излиза сама. На 22 март обаче Красимир се възползвал от отсъствието на възрастната жена и предложил на момичето да пушат марихуана. Той извел Александра от дома й и я прилъгал да влязат в изоставения "Ловен дом", за да не ги видят. Там я изнасилил. После дошла и Ивалена, която започнала да души Александра с преметнат през врата й пуловер. Красимир пък свалил златните накити на жертвата и започнал да я души с ръце. Стискал я за гърлото.

След това двамата подсъдими придърпали мъртвото тяло на Александра в най-тъмната част на помещението на изоставената сграда. Ивалена облякла бельото и дрехите на долната част на трупа. Пуловера оставили на врата на момичето.

Красимир и Ивалена продали обиците, за да се сдобият с пари. Наели познат да ги откара до Варна и започнали да предлагат по заложните къщи златните накити. При продажбата в една от къщите им поискали лична карта и Ивалена дала своята.

Полицията издирва 13-годишно момиче от Провадия

Полицията издирва 13-годишно момиче от Провадия

МВР иска съдействие от гражданите

От прокуратурата допълват, че престъплението е доказано чрез открити следи на местопроизшествието, ДНК-експертиза на намерен клетъчен материал в открит презерватив, техническата и лицевоидентификационна експертиза на видеозаписи от заложните къщи, където двамата продали ограбените накити на Александра.