Мария и Свилен Велеви се карали предимно за сметки и за това кой да ги плаща. Това стана ясно от показанията в Софийския градски съд на дъщеря им Богомила Велева.

В съдебната зала и в присъствието на психолог момиченцето, което е четвърти клас, сподели, че не е ходила на училище, докато живеела в "Люлин" и от това се чувствала странно. По-малката и сестра също не е ходила на училище, стана ясно от показанията на Богомила.

Тя заяви, че родителите й не са се удряли, но каза, че дядото направил синка под окото на майка й. След това майка й казала да се облече и да излязат навън. По думите на детето почти било добре вкъщи, но от време на време било по-трудно, като дядото се заяждал с майка й.

Нямала е контакти и не си е говорила с дядо й, защото не е искала. Тя определи дядо си като странен човек, който не обичал да се къпе.

Децата на Мария и Свилен Велеви свидетелстват по делото
Обновена

Децата на Мария и Свилен Велеви свидетелстват по делото

Родителите им бяха доведени под полицейски конвой в съдебната зала

Богомила Велева разбрала, че дядо й починал от полицията, но не й казали как и от какво е починал.

Тя поиска да не отговоря на въпрос за това как е починал дядо й, от какво и защо. При така зададения въпрос детенцето се разплака и не пожела да отговори пред магистратите. Единствено е разбрала, че баща й е бил ударен от дядо й.

Богомила Велева каза, че се чувства добре в Центъра за настаняване от семеен тип, в който е настанена, и със сестрите й не се притесняват какво ще ядат всеки ден. "Малко ми липсват родителите ми, но бих предпочела да живея в центъра, защото условията са по-добри. Не че вкъщи беше зле, но тук условията са по-добри", обясни момичето.

Отношенията на семейството със съседите в жилищния блок в "Люлин" също не били много добри, стана ясно от думите на детето.

На въпрос на Мария Велев дали детето е чуло, че тя ще убие или ще навреди по някакъв начин на дядото, Богомила Велева заяви: "Не, аз лично не съм". По думите й дядото предимно обиждал майка й и се карали в коридора.

Велеви пребили до смърт дядото, за да запазят децата си

Велеви пребили до смърт дядото, за да запазят децата си

Съдът изгони Мария от залата и остави семейството в ареста

Често са излизали навън с майка й, за да няма кавги и да избегнат разправиите с дядото. Стояли са в парка в беседка с масичка, за да нямат разправии вкъщи. Майка й ходила до тоалетна в леген в хола, за да не се засекат в апартамента с дядото и да не започнат разправиите, каза още Богомила Велева в показанията си пред съда.

Другата дъщеря - Доротея, също заяви, че не е ходила на училище, докато е живяла с родителите си в "Люлин", но е искала да ходи. Тя се е научила на чете, да пише и рисува, както и малко да смята от майка си.

Доротея потвърди, че между майката и дядото е имало често скандали, най-вече заради плащане на сметките, за икономии, както и за петте котки, които гледали в апартамента.

Не й е било приятно да говори с дядо си, защото миришел много странно.

Доротея също помни, че са излизали в парка и там са се хранили, за да няма разправии вкъщи.

Детето помни идването на журналистите в апартамента и че тогава майка й е била по-емоционална. След това няма спомени от дядо си и не знае как е починал.

На въпрос на Мария Велева дали е крещяла на баща си, че ще го бие, докато умре, Доротея Велева заяви: "Аз не съм чувала такова нещо".

И Доротея се чувства по-добре в центъра, както другите й сестри.

Убиха дядото, информирал, че внуците му са заложници
Обновена

Убиха дядото, информирал, че внуците му са заложници

По тялото му има следи от насилие