Докладите на Еврокомисията не се пишат по доноси. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева, цитирана от БТА. Пред журналисти във Висшия съдебен съвет (ВСС) тя коментира изказването на бившия правосъден министър Антон Станков, че не Европа, а доносници пишат докладите.

Според Захариева подобни твърдения са обида към Европейската комисия и институциите. Тя обясни, че комисията събира информация от всички институции и от различни източници. Правосъдната министърка призова да се спре със спекулациите, както и да отпаднат съмненията, че България изпраща актуална информация на ЕК.

Тя се обяви за ясен план за действие по препоръките на Европейската комисия. Захариева анонсира, че утре ще се проведе първото заседание на новосформирания Съвет за съдебна реформа. Щял да се направи и отчет за напредъка по стратегията.

"Правен свят" пише, че министърката се е ядосала на членовете на ВСС, които искат тя да им докладва какво говори в Брюксел. Екатерина Захариева обясни, че разговорите на правосъдния министър и еврокомисарите подробно се описват в грами. Тя заяви на кадровиците, че ако тази информация ги интересува, може да я обсъдят на заседанията. Причината за коментара на Захариева е, че на заседание на комисия "Международна дейност" Милка Итова и Мария Кузманова искали министърът да им пише доклад какво говори в Брюксел.

Захариева препоръчва всяка институция да си състави план, в който да разпише какво ще предприеме по отношение на препоръките на ЕК и да посочи срок за тяхното изпълнение.

Запитана дали ВСС трябва да възобнови проверката по "Яневагейт", министърката отговори, че съветът е приключил проверката си и сега се чака финалът на разследването на прокуратурата.