Смяната на Калин Стоянов е предопределена. Това заяви пред БНР бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Според него този, който да съвети на министър Стоянов да се държи по този начин, не му мисли доброто. По думите му единственото нещо, което остава на Калин Стоянов е да съхрани достойнството си. Йорданов подчерта, че това може да стане, чрез подаване на оставка.

Когато политическите сили, представени в НС, до една са се обявили против един министър, той няма как да работи повече, категоричен е Йорданов. Той отбеляза, че когато вземеш един човек, който няма нищо общо с политиката и изведнъж го хвърлиш в най-дълбоките води, оттам нататък резултатът може да бъде този, който се получи.

По думите му когато се избира човек за вътрешен министър, трябва да се знае много ясно, че това е политическа длъжност и там трябва да бъде изпратен човек, който е политик. Йорданов посочи, че Калин Стоянов е обвиняван, че през него системата е овладяна политически, като се споменава името на Делян Пеевски.

Емануил Йорданов е категоричен, че МВР трябва да се оглави от човек с опит. Той не смята провеждането на честни избори за трудна задача. Новият министър трябва да бъде достатъчно смел, енергичен и компетентен, за да може да се справи със задачата, добави Йорданов.

След срещата си с държавния глава по-рано днес, Димитър Главчев не коментира дали ще предложи Калин Стоянов за министър в новото служебно правителство.

Припомняме, че президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на служебно правителство, начело с Горица Грънчарова-Кожарева. Причината за това бе присъствието на Калин Стоянов сред министрите. Горица Грънчарова-Кожарева се оплака от оказан натиск и подаде сигнал да главния прокурор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е време Калин Стоянов да се раздели с поста си. Делян Пеевски пък защити министър Стоянов и дори му обеща място в листите на своята партия.

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Той благодари на Пеевски за подкрепата на МВР