Отложиха подновеното дело срещу д-р Иван Димитров, който застреля в имота си крадеца Жоро Плъха, съобщава БНТ.

Причината за фалстарта беше отсъствието на лекаря, за когото се оказа, че е постъпил в болница.

Д-р Димитров е бил приет в неврологичното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" преди четири дни заради сериозно увреждане на гръбнака.

Днес делото трябваше да стартира отначало с разпоредително заседание, след като преди месец Апелативният съд отмени оправдателната присъда на лекаря и и върна процеса за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Отмениха оправдателната присъда на лекаря, убил Жоро Плъха при самоотбрана

Отмениха оправдателната присъда на лекаря, убил Жоро Плъха при самоотбрана

Според съда има противоречия между събранте доказателства

Припомняме, д-р Димитров застреля с незаконния си пистолет Георги Джевизов, след като той нахлу в дома му, за да извърши кражба. Трупът на Георги Джевизов - Жоро Плъха беше открит сутринта на 2 март 2018 г. върху капака на автомобил пред сградата, където се намира кабинетът на областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Д-р Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив, беше задържан за убийството на Жоро Джевизов.

Арестът му предизвика бурни реакции и протести на различни места в страната. Стотици жители на Пловдив се събраха на протест пред сградата на Второ РУ в знак на протест срещу ареста на доктор Иван Димитров. Впоследствие втори път пловдивчани излязоха на протест в защита на доктора. тя бяха подкрепени от съмишленици в Стара Загора и София. Пред съдебната палата в столицата се бяха събрали над 200 души в подкрепа на Иван Димитров.

През юли миналата година Пловдивският съд го оправда за извършеното убийство.