ГДБОП се включи в разкриването на мащабна трансевропейска измама с платена телевизия.

Припомняме, вчера стана ясно, че Италия е разбила "най-голямата" стрийминг мрежа за телевизионно пиратство. Това се е случило след проведената в редица страни акция, координирана от Евроджъст в Хага.

Разследванията на прокурори от Неапол и Рим са били подкрепени от съдебни и полицейски органи от България, Германия, Гърция, Франция и Нидерландия, както и Евроюст.

От полицията съобщават, че щетите, причинени от престъпната групировка, възлизат на близо 6,5 милиона евро и застрашават много от законните доставчици на платена телевизия на пазара. Преустановена е дейността на повече от 200 сървъра в Германия, Франция и Нидерландия, а над 150 PayPal акаунта на престъпниците са блокирани.

Италия разби най-голямата пиратска ТВ мрежа

Италия разби най-голямата пиратска ТВ мрежа

Нейни клиенти е имало и в България

Едновременна операция е довела до прекъсване на сигнала за зрителите на незаконната платена телевизия в Европа, които са се възползвали от много по-нисък от пазарната стойност абонамент.

При акцията са конфискувани доказателства, включително сървъри, цифрово оборудване, платежни инструменти, регистрационни листове и други. Установени са общо 22 заподозрени от различни националности.

От полицията уточняват, че престъпниците са използвали най-напредналия софтуер за измама. Групировката е предлагала на голям брой клиенти действителни платени телевизионни програми, кинематографични творби и съдържание при поискване на много ниска цена. Впоследствие нелегалните средства са били прехвърляни в чуждестранни банкови сметки.

Членовете на групировката са заподозрени в извършване на мащабни измами, киберпрестъпност и пране на пари.