От Военно окръжна прокуратура - София внесоха обвинителния акт срещу ген. Димитър Шивиков за длъжностно присвояване, съобщиха от ВОП-София. Обвинението в Софийския военен съд е за длъжностно присвояване на чужди вещи на обща стойност 10 225 лева.

Според документа, за улесняване на престъплението, на 22 август 2010 г. ген. Шивиков е извършил и документно престъпление - престъпление по чл. 202, ал.1, т.1, вр. чл. 201 от НК. За извършеното престъпление се предвижда наказание "Лишаване от свобода" за срок от 1 до 10 години, ген. Шивиков в момента е с мярка за неотклонение "Подписка".

КС реши в полза на ген. Димитър Шивиков
Обновена

КС реши в полза на ген. Димитър Шивиков

Решението не отменя неговия случай, ще се прилага в бъдеще

През 2010 г. ген. Шивиков е бил Национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ "Международни стабилизиращи сили в Афганистан". На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население.

Ген. Шивиков: Не може да пратим войниците на границата с оборудване от Балканските войни

Ген. Шивиков: Не може да пратим войниците на границата с оборудване от Балканските войни

Обезпокоен е как се изпраща българският войник

В края на мисията на 18-ти контингент част от това имущество е останало нераздадено и вместо то да бъде предадено на 19-ти контингент от Българската армия, участващ в мисията на НАТО, за постигане на целите, за които е било предназначено, о.з. бригаден генерал Шивиков е разпоредил част от него да бъде докарано в Република България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия, пише в обвинението.

Внесоха обвинението срещу ген. Шивиков

Внесоха обвинението срещу ген. Шивиков

Бившият командир е обвинен в злоупотреба с власт

Така на 24 август 2010 г. на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти - яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на "ИСАФ", 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла.

Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор", като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия. В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Присвоеното, (според обвинението) имущество е било собственост на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ - операцията ръководена от НАТО. Вещите са били връчени от Ръководството на НАТО на о.з. бригаден генерал Шивиков, който е отговарял за раздаването на това имущество на афганистанското население, в изпълнение на информационни операции.

Плевнелиев сезира Конституционния съд за казуса "Шивиков"

Плевнелиев сезира Конституционния съд за казуса "Шивиков"

Разпоредби нарушават основни права на военнослужещия

"За улесняване на извършеното престъпление, ген. Шивиков в качеството си на длъжностно лице, в кръга на службата си съставил официален документ - опис на товара от 22 август 2010 г., в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че в сандъци от № 332 до № 345 и в европалети от № 346 до № 349, в които били натоварени имуществата с емблемите на "ISAF" и 18-те броя походни легла, има "СИМИК" доставка, без това имущество да е било със статут на имущество по линия на "Гражданско-военното сътрудничество", с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства /чл. 311 ал.1 НК/", гласи съобщението на прокуратурата.

Предстои Военен съд - София да насрочи разглеждане на делото.

Припомняме, ген. Шивиков е авторът на девиза на 68-ма бригада Специални сили: "Там, където другите не могат". Той бе комардир на Четвъртия пехотен батальон в Ирак.

Първоначално ген. Шивиков бе обвинен, че поканил военослужещи (с някои от тях имал и роднинска връзка), да му правят ремонт на апартамента. През 2015 година той се впусна в кметската надпревара за Карлово, но загуби от Емил Кабаиванов.