Главният прокурор иска българското гражданство на един човек да бъде отменено. Лицето е получило гражданство с указ на вицепрезидента на Република България. От прес секретариата на главния прокурор посочват само инициалите на лицето - С.Ш.

Предложението на Иван Гешев се основава на постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2019 г. Проверката е установила, че лицето С.Ш. е получило българско гражданство на база на неистински документ - предложение от Министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.

В архива на Министерство на транспорта такъв документ няма, както и той не присъства в деловодната система на министерството. Такъв документ не е и бил подписван от тогавашния министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ведомството посочват, че за периода 25.10.2010 г. - 02.11.2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам.-министър Ивайло Московски.

Цацаров поиска българското гражданство на четирима чужденци
Обновена

Цацаров поиска българското гражданство на четирима чужденци

Неизпълнени заявления за инвестиции и укрити данни са причината

Предложението на Иван Гешев е на основание чл. 31, ал. 1 и чл. 22, ал. 1, т. 2 от Закона за българско гражданство (ЗБГ) и е отправено към министъра на правосъдието, който трябва да предложи от своя страна на президента отмяна на натурализация. Процедурата може да се случи с издаване на указ.

Данните за извършени документни престъпления са изпратени по компетентност в Софийска районна прокуратура.

И предишният главен прокурор Сотир Цацаров поиска отнемането на гражданството на четирима "инвеститори", двама от които са представили фалшиви документи от Министерството на транспорта.

Припомняме, че през октомври миналата година правителството предложи отмяна на възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции.

ДПС готово с предложения за гражданството срещу инвестиции

ДПС готово с предложения за гражданството срещу инвестиции

Петър Харалампиев бил като пиле в курник

Припомняме, че през 2018 година в ДАБЧ - Държавната агенция за българите в чужбина избухна скандал покрай разследване за корупция при предоставяне на българско гражданство. Обвинения бяха повдигнати на четирима души, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който бе от квотата на Обединените патриоти. Главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов бе отстранен от поста си по решение на Спецсъда.Тогава се чуха гласове Държавната агенция да бъде закрита, тъй като самите процедури предполагат корупция, на което от Обединените патриоти контрираха с искане за отделно министрество.

Гражданството срещу инвестиции е излишно
Обновена

Гражданството срещу инвестиции е излишно

Заключението е на работна група от МИ и МП

В началото на 2019 г. Европейската комисия излезе с доклад, в който се посочва, че в три държави членки, сред които и България, се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация. Тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров също изрази възмущението си от начина, по който се получава т. нар. "инвестиционно гражданство".