Главният прокурор Иван Гешев сравни влизането на прокуратурата в президентството от юли 2020 г. с ареста от вчера на джигита Георги Семерджиев. Това стана при дебатите във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на обвинител номер едно.

В момента кадровиците обсъждат основанията на бившия правосъден министър проф. Янаки Стоилов, общо 9, с които се иска отстраняване на главния прокурор. В момента магистратите са на третото основание - нахлуването на прокуратурата в президентството през юли 2020 г.

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова защитава тезата на предшественика си, че действията са били прекомерни и с тях се нарушава принципа на разделение на властите. Тя изтъкна, че акцията е поставила прокуратурата в унизителна ситуация и е накърнила престижа на съдебната власт, довела е и до масови граждански протести.

ВСС гледа заедно двете предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор

ВСС гледа заедно двете предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Първото е на бившия правосъден министър Янаки Стоилов

"Няма как да има злоупотреба, когато са извършени правомерни действия. Вие сте политик и може да ги окачествите както искате, гоните политически цели, а не юридически. Вашата преценка не съответства на фактите и на правото", заяви Иван Гешев.

По думите му фактите са различни. "Може би се създаде впечатлението за непремереност, но няма незаконосъобразност", каза още Гешев. Той не вижда и служители с автомати и тежковъоръжени, изтъквайки, че все пак всички са въоръжени. Според защитната теза на главния прокурор действията на прокуратурата са изопачени от медийното им представяне.

Дебатът по това дали главния прокурор Иван Гешев е накърнил престижа на съдебната власт с разпореждане за участие в операцията на Бюрото за защита на свидетелите, което до 2021 година беше на негово подчинение, в президентството се превърна в размяна на реплики за ефекта от закрития специализиран съд и прокуратура.

Защитниците на Гешев, а и самият той, твърди, че в акцията няма нарушение на закона. "Отговорността е лична, но действията трябва да са неправомерни. Законът е спазен, дали е трябвало да отидат Бюрото по защита е преценка по целесъобразност и не може да има санкция. Не може да се носи санкционна отговорност за правомерни действия", заяви членът на прокурорската колегия Огнян Дамянов.

Спазването на законите не е овладяване, убеждава Йорданова

Спазването на законите не е овладяване, убеждава Йорданова

Правосъдният министър обяви и че е готова законодателната инициатива за механизъм за разследване на главния прокурор

Други членове на ВСС заявиха, че сградата на президентството е българска територия и не се ползва с дипломатически имунитет или че дори и действията да са били прекомерни, те са били законни. Иван Гешев, който често отговаря на въпросите с коментар или с реторично питане, видимо се изнерви от въпроса на Атанаска Дишева дали винаги действията при обиски са били обезпечавани от служители на бюрото по защита.

"Българските граждани ще могат скоро да усетят т.нар. съдебна реформа, а съдебната реформа ще е организирана престъпност, като през 90-те години, избуяваща. Лица, които се наричат мутри са давали банкети, когато парламентът гласуваха промените за закриването на специализираното правосъдие", заяви Гешев, който беше яростен противник на промяната. От своя страна Атанаска Дишева, също реторично, поиска главния прокурор да предостави факти за тези банкети на мафията, ако може, разбира се, но отговор не последва.

По думите му много често служители на Бюрото по защита са били на акции на прокуратурата, защото тогава се е работело активно, а сега това не е така.

Членовете на съвета излязоха в почивка от 30 минути.

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Обвърза и с катастрофата, предизвикана Георги Семерджиев