Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) приеха процедурата да гледат двете предложения по предсрочното освобождаване на главния прокурор, обединени в едно производство точка по точка по хронологията на тяхното внасяне. Първото предложение за отстраняване на обвинител номер едно е на бившия правосъден министър проф. Янаки Стоилов, а второто - на настоящия правосъден министър в оставка Надежда Йорданова. Първоначално ВСС отклони и не разгледа първото искане, което решение обаче бе оспорвано от Янаки Стоилов както пред ВАС, така и в Конституционния съд.

Надежда Йорданова пък обжалва пред ВАС решението на ВСС да допусне частично нейното предложение. Върховният административен съд задължи Висшия съдебен съвет да разгледа частично т.нар. случай "Жоси.

И в сряда, 18 май, ВСС отложи обсъждането по същество предложенията на Йорданова и на проф. Янаки Стоилов, с които двамата поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Заседанието във ВСС започна с единодушно решение всеки един от пунктовете на двете искания както и на проф. Янаки Стоилов, така и на Надежда Йорданова да бъдат обсъдени едно по едно, след което да се проведе гласуване. Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова ще докладва всяко едно от основанията, на които се иска предсрочно отстраняване на главния прокурор, след което той ще има възможност да изрази своята позиция по него. В заседанието на кадровия орган участват 19 членове на съвета.

ВСС започна тяхното разглеждане от първото основание - разгласяване на данни от досъдебно производство и пристрастни публични коментари на главния прокурор, нарушаващи презумпцията за невинност.

Повод за разглеждане на първото основание са данни от СРС-та, които по разпореждане на Гешев са станали публични и са свързани с разговор между президента Румен Радев и генерал Стойков. Второто е запис на разговор между депутат, журналист и бизнесмена Васил Божков.

Йорданова поясни, че в искането се посочва, че данните са събрани чрез СРС данни, което е закононарушение. Тя коментира и една от основните позиции на прокуратурата - че това е станало с изрично разрешение на наблюдаващия прокурор.

Йорданова аргументира, че НПК позволява да се оповестяват определени данни с разрешение на наблюдаващия прокурор, но това не важи за данните, придобити от СРС. Има и съдебна практика в тази посока. Нарушено е и презумпцията за невиновност.

Спазването на законите не е овладяване, убеждава Йорданова

Спазването на законите не е овладяване, убеждава Йорданова

Правосъдният министър обяви и че е готова законодателната инициатива за механизъм за разследване на главния прокурор

В началото на заседанието главният прокурор Иван Гешев направи изявление, че не се притеснява, дори и целият държавен инструментариум да се насочи за неговото предсрочно освобождаване. Той увери, че работи за българските граждани, а не за политиците. Според него няма факти и връзка между твърденията на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова затова, че съм давал указания, разпореждания да се публикуват брифинги и съобщения.

Гешев заяви още, че основанията за предсрочното освобождаване приличат на есе, цели се овладяване на прокуратура, да се злепостави ВСС и моралът на магистратите и повтори тезата си, че исканията са смешни "дори и за студенти по право. Според него правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова щяла да разбере колко трудно е да се говори с юридически аргументи и е сигурен, че юридическата общност се забавлява с процедурите в момента. Според Гешев в искането за предсрочно освобождаване прозира пълно непознаване на процедурите.

Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но, по думите на Гешев, явно някой не е прочел Основния закон.

Основанията трябва да се основават на правни аргументи, а не на политически, настоя Гешев. Той посочи, че Гешев смята още, че доводите за процедурата са събрани от антикорупционната търсачка "Гугъл".

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Обвърза и с катастрофата, предизвикана Георги Семерджиев

Главният прокурор атакува министъра със съмнението, че изобщо юрист е писал искането, тъй като това би било в нарушение изобщо на основни принципи в правото. Политически твърдения, които се опират на твърдения без връзка помежду им. Той отново изрази съмнение, че целта не е спазване на закона, а конюнктурни политически цели - овладяване на съдебната власт, в частност на прокуратурата, отстраняване на главния прокурор - персонално моето, да бъде инсталиран послушен човек", коментира Гешев.

"Няма да бъда послушен и не съм бил никога послушен. Това е вероятно начин, по какъвто се използва МВР и както и някои политици искат да използват Антикорупционната комисия като паралелно с това целта е да се злепостави ВСС", добави главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че не е отговорен за медийната политика на прокуратурата, но и защити разпространението на информация по дела, събрана чрез специални разузнавателни средства - първото основание в искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

"Аз не нося отговорност за медийната политика на отделните прокуратури или на дирекция пресцентър. Дори и да бях дал разпореждане, това не е нарушение. Посочете ми къде е записано, че това е нарушение или престъпление", отбеляза обвинител номер едно.

Иван Гешев защити отново тезата, че с разпространението на информация по дела, събрана със специални разузнавателни средства, прокуратурата дава и другата гледна точка. "Толкова пъти са ни обвинявани, че сме скрита институция, явно някой се притеснява и се опитва да забрани на прокуратурата да дава информация, въпреки че такива са европейските изисквания", изтъкна Гешев.

Според Йордан Стоев няма разпространяване на СРС, а има оповестяване на веществени доказателствени средства, което е разрешено по съответния ред. Друг член на съвета Атанаска Дишева зае обратната позиция.

"Започвам да изпитвам срам като юрист. Не знам как някой присъстващи не ги ли е срам? Започва да ме е срам от това, което се случва тук", възмути се Иван Гешев.