Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа частично и случая "Жоси", който бе посочен, но отхвърлен от предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Решението на ВАС е от днес.

Съдът приема, че трябва да бъдат обсъдени действията и бездействията на Иван Гешев по този казус след датата, на която е встъпил като главен прокурор - 18 декември 2019 г. Според ВАС няма как да бъде търсена отговорност на някой от "тримата големи" в съдебната система за събития преди встъпването им, защото техните качества са били преценени при избора им и няма как решенията за това да бъдат ревизирани.

В сряда, 18 май, ВСС ще обсъди до същество предложенията на Йорданова и на проф. Янаки Стоилов, с които двамата поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор.

В предложението за предсрочно освобождаване на министър Надежда Йорданова бяха изброени девет случая като обосновка на искането. При обсъждането на 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет от тях - казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев", за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото "Баневи срещу България" и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай беше "Жоси". Мотивите на ВСС бяха, че част от твърдените нарушения не са извършени в рамките на мандата на Гешев, а "Жоси" пък е от много по-отдавна. Надежда Йорданова обжалва решението на ВСС пред ВАС.

С решението си от днес ВАС отхвърля жалбата на министърката на правосъдието срещу частичното допускане на част от случаите, но указва на ВСС да разгледа частично казуса "Жоси".

Гешев: ВСС максимално бързо да разгледа "смешните твърдения" на Йорданова и Стоилов
Обновена

Гешев: ВСС максимално бързо да разгледа "смешните твърдения" на Йорданова и Стоилов

Според главния прокурор се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата

Припомняме, че и първаночално именно предложението, внесено от Янаки Стоилов, ВСС отхвърли за разглеждане, но казусът му бе върнат от Върховния административен съд. Това обаче се случи едва след решението на Конституционния съд, който постанови, че министър на правосъдието има правото да иска оставката на главния прокурор.