Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) четирите решения на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), с които се отхвърлят от разглеждане по същество мотиви от искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че на 4 април на проведения дебат, магистратите приеха частично искането, внесено от министър Надежда Йорданова и на обсъждането по същество ще бъдат разгледани само една част от точките. ВСС отказа да ги разглежда в частта им за действията и бездействията на Иван Гешев в периода преди встъпването му в длъжност на 18 декември 2019 г., както и изцяло казуса "Жоси".

Тогава ВСС частично допусна случаите с Елена Йончева, делото "Баневи срещу България" и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

Министър Йорданова гледа сериозно на отхвърлените от ВСС мотиви

Министър Йорданова гледа сериозно на отхвърлените от ВСС мотиви

Дали ще има трета процедура за оставката на Гешев било друг въпрос

"Поддържам доводите си, че уронването на престижа на съдебната власт, когато се касае за висока длъжност като тази на Главния прокурор, може да обхваща и поведение преди встъпването му в длъжност, поради обстоятелството, че за да встъпи дадено лице в длъжност "Главен прокурор на Република България", то следва да отговаря на високи морални изисквания. Поради това не мога да се съглася, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата и да се приеме, че липсата на морални качества не е основание за вземане на решение по чл.175, ал. 5 ЗСВ", пише в жалбата си до ВАС министърът.

От основно значение е изследването на въпроса кога в публичното пространство са станали известни обстоятелствата, които се съдържат в предложението за предсрочно освобождаване, пише още Йорданова.

Министърът на правосъдието иска от ВАС да преписката да бъде върната с указания за разглеждане и произнасяне по нея.

Министър Йорданова е изпратила и до ВСС уточнения по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Това бе поискано от ВСС по доклада на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 12 април ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министърът на правосъдието трябва да отстрани в 7-дневен срок.

Припомняме, че именно това предложение, внесено от Янаки Стоилов, ВСС отхвърли за разглеждане, но казусът му бе върнат от Върховния административен съд. Това обаче се случи едва след решението на Конституционния съд, който постанови, че министър на правосъдието има правото да иска оставката на главния прокурор. 

Янаки Стилов: ВСС се мъчи да блокира работата си с Гешев

Янаки Стилов: ВСС се мъчи да блокира работата си с Гешев

Висшият съдебен съвет е длъжен да разгледа по същество това искане