Не мога да спекулирам, не мога да гадая дали ще има единодушие за прекратяване правомощията на главния прокурор Иван Гешев. Ще се види дебатът следващата седмица и тогава ще коментирам.

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова след заседанието на пленума на ВСС, на което стана ясно, че още една част от обстоятелствата по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев бяха отхвърлени и няма да се гледат по същество. 

ВСС прие 5 и частично още 3 от мотивите на Йорданова за оставката на Гешев

ВСС прие 5 и частично още 3 от мотивите на Йорданова за оставката на Гешев

На 12 април започва гледането по същество

Йорданова обясни, че предстои анализ на отхвърлените обстоятелства, както и на аргументите на ВСС защо не ги е допусналo до разглеждане на част от основанията. Ние ще направим своя анализ, но аз ще направя всичко възможно всички основания да бъдат гледани по същество, увери правосъдният министър.

Има още едно предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, направено от бившия служебен правосъден министър и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов.

Дали ще се стигне до трета процедура по предсрочно освобождаване на Иван Гешев, било съвсем различен и друг въпрос.

Йорданова подчерта, че другата седмица щяло да се види чие становище съответства на Конституцията и кое не. 

Гешев алармира, че овладяват прокуратурата – страж на правата у нас

Гешев алармира, че овладяват прокуратурата – страж на правата у нас

За него заявлението било писано от трима, неюристи, неразговаряли помежду си

Припомняме, при внасянето на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от правосъдния министър Надежда Йорданова, той определи внесените документи като "просто нищо". Тогава Йорданова заяви, че "простото нищо" струва пари на българския данъкоплатец.

По-рано днес от ВСС признаха, че приемат точка 1 от внесените документи, която засяга полицейското насилие от протестите през 2020 г. срещу кабинета "Борисов-3".

Настояването за оставка на Гешев е още от времето на служебния кабинет "Янев" след като бяха събрани десетки сигнали за влияние и забавени преписки. За да се стигне до обсъждане от ВСС изработиха специални правила.

Това е второ искане за отстраняване на главния прокурор, след като през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи също на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Тогава ВСС отказа да разгледа по същество сигнала, след като дебатира 7 часа принципните основания за това.

Стоилов обжалва и във Върховния административен съд (ВАС) отказа на ВСС, а и внесе искане за тълкуване в Конституционния съд дали правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор.

С решение Конституционния съд излезе през януари 2022 г.

Наследникът на Янаки Стоилов, Иван Демерджиев поддържаше искането, а и внесе искане за дисциплинарно наказание на Иван Гешев и заместничката му заради отказ да предоставят информация за случайното разпределение на делата.